„Színházakéji álom” – Színházak Éjszakája 2023

Színházak ÉjszakájaA Színházi Intézet meghívja a színházlátogatókat, színházakat és kulturális tereket a 2023. november 18-án, szombaton megrendezésre kerülő, európai jelentőségű országos rendezvényre, a 14. Színházak Éjszakája (Noc divadiel 2023) rendezvénysorozatra.

A Színházak Éjszakáján – amely idén „Színházakéji álom” néven fut, Shakespeare-re utalva – a néző felfedezheti a színházat, bekapcsolódhat a cselekménybe, vagy egyszerűen csak kényelmesen ülhet, érzékelheti a történéseket, és egész éjjel magával ragadhatja a színház.

Szeretnénk felhívni a figyelmet a Színházak Éjszakáját jellemző három legfontosabb tulajdonságra: nyitottság (mint igény a színházak részéről), interakció (mint játék és cselekvés eleme a közönség részéről) és az összekapcsolódás (mint a nyilvánosság, a színházak, az intézmények és a városok közötti hálózatok létrehozásának képessége).

A Noc divadiel projekt kezdeményezője a horvát Noć kazališta. Európai színházak százai jönnek össze egy estére, és nem mindennapi színházi élményeket kínálnak a közönségnek.

Úgy gondoljuk, hogy a Színházak Éjszakája egy kivételes alkalom arra, hogy láthatóvá tegyük tevékenységét, valamint lehetőség nyílik együttműködés kialakítására vagy erősítésére más színházak, kulturális intézmények kollégáival, valamint a közönséggel való kapcsolat erősítésére.

Fent: Noc divadiel 2023 v KD Bernolákovo (trailer); forrás: ZUŠ Bernolákovo