Kozmikus rémségek

Kozmikus rémségek
Szabó M. Gyula

Egy nagy tömegű csillag halála megrázó élmény: egy robbanás, melynek energiája egy kisebb galaxis fénytermelésével vetekszik. Szabó M. Gyula Kozmikus rémségek című előadása az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium | Szombathely szervezésében. 

A robbanás táguló tűzgolyója hónapokon, éveken át látványos jelenség; a középpontban létrejövő maradvány, neutroncsillag vagy fekete lyuk azonban feketeöves asztrofizikai szörnyeteg. A neturtoncsillagokat még az anyag szokásos terminusaival tárgyalhatjuk (anyagi szerkezet, sűrűség, mágneses tér stb.), bár itt is az elképzelhető fizikai állapotok extrém szélsőségeivel szembesülünk. A fekete lyukak azonban… ez majd az előadásból kiderül.

Mindezekben a kozmikus részecskegyorsítókban azonban olyan sugárzások is keletkezhetnek, amelyek akár egy villanásnyi idő alatt megsemmisítenék a földi életet támogató környezetet. Némely részecskék energiája egy teniszlabda mozgási energiájához hasonló, egyetlen protonban… De vajon létezhet olyan energiájú foton, ami már fekete lyuk?

További hasonló témájú videók