Elhunyt Schmidt Egon ornitológus

91 éves korában, 2023. január 31-én elhunyt Schmidt Egon ornitológus, író. Ízes beszédét, végtelenül gazdag és alázatos természetismeretét nem sajnálta tőlünk, egész életében arra törekedett, hogy tudását másoknak átadja. Rengeteget hallhattuk a rádióműsorokban, csendes lépéseit az erdők, parkok világában lélegzet-visszafojtva követtük, ahogy hétről-hétre valami érdekességet mutatott, mesélt, mesélt, mesélt, és közben megismertetett bennünket a madárhangokkal.

Dolgozott a Fővárosi Állatkertben, aztán a Madártani Intézetben, íróként, újságíróként is a természet szeretetére is tiszteletére igyekezett ránevelni mindenkit. Minden természet- és madárkedvelő számára legenda volt, sok évtizedes ismeretterjesztő munkásságának köszönhetően rengetegen fordultak a madarak, vagy csak általánosan az élővilág felé.

Közel száz könyvet írt felnőttek, gyerekek számára: kinek a polcán ne lett volna ott az Ezer ágán ezer fészek, vagy épp a Bodzavendéglő, vagy akár a Kígyókról-békákrólde a különböző lapokban, folyóiratokban megjelent ismeretterjesztő írásainak száma is mintegy 3500 volt. Utolsó kötete az önéletrajza volt, A talicskától a Kossuth-díjig címmel jelent meg 2017-ben.

Források: 9Tv- Ferencváros Televíziója; Symbiosphere NatureMusic

 

További hasonló témájú videók