Woyzeck a Komáromi Jókai Színházban

Georg Büchner: Woyzeck – jelenet a darabból

1981-ben láttam a Stúdió K legendás előadásában Szegeden. Olyan darab, amit érdemes mindenkinek megnéznie. (Ennek archív felvétele látható fenn. Aki el szeretné olvasni, megteheti ITT.)

A Komáromi Jókai Színház január 30-án mutatja be Georg Büchner Woyzeck című drámáját Béres Attila rendezésében. Az előadás a Jókai Színház és a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Egyetem közös produkciója.

A címszerepet alakító Oszlik Péter, továbbá (a komáromi társulatból) Mokos Attila, Olasz István és Matusek Attila mellett az egyetem négy magyar hallgatója szerepel az előadásban: Katona Eszter, Hégli Bence, Bencsík Stefánia és Mezőszállási Márk.

Georg Büchner (1813–1837), a 19. századi német irodalom későn felfedezett zsenije alig huszonnégy évet élt. Drámát mindössze hármat írt, ezek közül az utolsó a töredékesen fennmaradt Woyzeck, amelyen haláláig dolgozott. A darab több korabeli bűncselekmény peranyagait felhasználva egy féltékenységből elkövetett brutális gyilkosság történetét meséli el, de jóval több egy egyszerű kriminél vagy bűnügyi krónikánál.

„Napjainkban, az Ukrajnában dúló háború árnyékában talán még sötétebb képet mutat ez az Istentől elhagyott világban játszódó történet. Woyzeck, a végletekig kizsákmányolt testű és szellemű katona a legkisebb emberi közös többszörös; bárki megnézi ezt a darabot, talál magában valamit belőle” – mondta Béres Attila rendező.

A komáromi előadás a fennmaradt töredékekből és Pilinszky János verseiből formál egy, a mai korra adaptált történetet. Az előadás 18 éven felüli nézőknek ajánlott.

Jegyár: 12 euró
Jegyek már kaphatóak a február 26-ai 17:00 órakor kezdődő előadásra is.
Jegyet válthatnak személyesen a színház pénztárában, vagy foglalhatnak e-mailben: tiket@jokai.sk, berlet.jokai@gmail.com és telefonon: +421 35 7908 112, +421 35 7908 113. Online jegyvásárlási lehetőség: https://jokai.interticket.sk

Fent:

1978 végén forgattam le ezt az anyagot, a STUDIO K együttes szinházi előadását. Bár sejtettem, hogy azt az élő élményt visszaadni úgysem tudom, de azért igyekeztem képességeimtől függően, két videó- és két filmkamerával rögzíteni a sok esetben párhuzamosan folyó cselekményt, ami ráadásul a nézőközönség közt zajlott. Mivel tudtommal erről a híres és hírhedt előadásról ez az egy hiteles dokumentumfilm maradt meg, úgy vélem, itt az ideje 41 év után közkinccsé tennem, még ha technikailag, úgy képi, mint hangi szempontból az anyag némi kívánnivalót hagy maga után, amiért ezúton is szíves elnézést kérek. Szirtes András.

További hasonló témájú videók