Adóbevallást kell beküldenie? Segít az Adóhivatal…

AdóhivatalNem igényelt időben új személyi igazolványt és elektronikusan kell beküldenie az adóbevallását? Az Adóhivatal szerencsére gondolt erre, és lehetővé teszi az aktuális elektronikus nyomtatványok aláírását a régi személyivel is. Ehhez az kell, hogy a „régi” személyi igazolványára otthon – az eID alkalmazáson keresztül – új, ideiglenes tanúsítványt igényeljen és telepítsen.   

Biztonsági okokból a chipen tárolt minősített elektronikus aláírásra vonatkozó tanúsítványok érvényessége 2022. december 31-én lejárt. Amennyiben az adózó nem cserélte le a személyi igazolványát újra, a régi személyi igazolványára új típusú tanúsítványt kell feltöltenie.

Adóhivatal
eID Kliens

A telepítés menete nem túl bonyolult, de a különféle kódokat (PIN, BOK, PUK) jobb, ha közben egy papírra is feljegyzi, mert sokszor kell őket megadni.

Ez az útmutató különösen azoknak lesz hasznos, akiknek a tanúsítványát 2022. 12. 31-től visszavonták, mivel az Atos CardOS V5.0 QES EAC típusú eID kártyák idén januártól már nem használhatók minősített elektronikus aláírások létrehozására a slovensko.sk portálon.

A 2021. június 20-ig kiállított személyik esetében a változások csak az elektronikus aláírást érintik, a személyik egyéb digitális funkciói változatlanok maradnak, azaz lehetőség lesz a pénzügyi adminisztrációs portálra való bejelentkezésre vagy a Slovensko.sk-n belüli egyéb, elektronikus aláírást nem igénylő e-szolgáltatások használatára is.

Az adóhivatal lehetővé teszi, hogy a személyes webes zónába való bejelentkezést követően minden az Elektronikus űrlapok katalógusában megtalálható elektronikus dokumentumot aláírhassa digitálisan.

https://eidas.minv.sk/downloadservice/eidklient/windows/Prirucka_Certifikaty.pdf