100 éve született Gérard Philipe – Veszedelmes viszonyok

1922. december 4-én született Gérard Philipe francia színész, az 50-es évek sztárja, aki rövid karrierje (és élete) ellenére 34 filmben szerepelt. Jóképűsége miatt került a mozivászonra, és ő lett a szépfiú, noha minden alakítása lenyűgöző volt, akkor is, ha drámában játszott. A pármai kolostor, Veszedelmes viszonyok, Királylány a feleségem… a kor legismertebb színészeivel és rendezőivel dolgozott együtt. Nagyon fiatalon, 37 évesen távozott, betegsége igazi okát titkolták előle.

A II. világháború utáni időszak népszerű sztárja a kor számos jelentős filmrendezőjével dolgozott. Több filmet is készített René Clair-rel (Az ördög szépsége, 1949; Az éjszaka szépei, 1952; A nagy hadgyakorlat, 1955), akihez barátság is fűzte. Utolsó filmjei a Dosztojevszkij kisregénye alapján készült A játékos (1958), Claude Autant-Lara rendezésében, akivel több filmet is forgatott, többek között 1947-ben egyik első sikerét, A test ördöge című filmet; Luis Bunuel filmje, az El Paóban nő a láz (1959) és a Roger Vadim által rendezett Veszedelmes viszonyok (1959). Bunuellel további filmeket is tervezett, szerette volna Robinson Crusoe-t eljátszani, s színpadi tervei is voltak, Hamlet szerepére is készült, amikor magával ragadta a betegség. Filmjei mellett lemezfelvételeket is hagyott maga után, többek között A kis herceg felvételét, és számos klasszikust (Villon, Victor Hugo, La Fontaine, Paul Éluard).

Sokak számára egyik legemlékezetesebb filmje a Királylány a feleségem, melyben Tulipános Fanfant játszotta, és Gina Lollobrigida volt a partnere.

Franciaországban több utca és közintézmény is őrzi a nevét, az interneten számos emlékoldalt találhatunk, s rajongói videó-összeállítások is őrzik emlékét. Ezekből mutatunk egyet, melyen Edith Piaf C’est l’amour (Ez a szerelem) című felvétele hallható, s válogatás látható Gérard Philipe emlékezetes színpadi és filmszerepeiből, valamint családi fotóiból is.

Kapcsolódó:

MILLIÓK SIRATTÁK A TRAGIKUSAN FIATALON ELHUNYT, SZÉP FRANCIA FILMSZTÁRT

 

További hasonló témájú videók