ÖRÖKLÉT: Pierre Soulages

102 évesen, október 26-án meghalt Pierre Soulages, az egyik legkeresettebb kortárs francia festő és szobrász, akinek a neve elválaszthatatlanul összefonódott a festményein folyton megjelenő és mindig megújulni képes fekete színnel.

A művész, aki kizárólag fekete ruhában jelent meg a nyilvánosság előtt, azt vallotta, alkotásaiban mindig is a fény kitörését kutatta. 

Pierre Soulages a közép-francioarszági Rodez-ben született 1919. december 24-én.

Egy anekdota szerint ötévesen már a pályáját meghatározó fekete színnel festett, és amikor nővére megkérdezte, mit ábrázol a kép, a család nem kis derültségére azt felelte, havat. Magyarázata meghökkentő, ugyanakkor nagyon is érthető volt: észrevette, hogy a tustól kihagyott részeken, a fekete mellett sokkal fehérebbé változik a szürkés papír, azaz tulajdonképpen fordítva, mintegy a hó hátterét megadva dolgozott.

Egy ideig amatőr régészként járta a szülővárosához közel található barlangokat, régi tárgyak után kutatva, a neve már tizennyolc évesen bekerült a helyi múzeum adattárába prehisztorikus nyílhegyek, cserépedény darabok adományozójaként. A művészetről való gondolkodásának kezdetét is meghatározták ezek a kutatások: főként az foglalkoztatta, miért lehet, hogy a sötét barlangokban lakó első emberek a bárhol megtalálható fehér kövek helyett feketével és más sötét színekkel rajzolták tele otthonukat.

Festeni szülővárosában kezdett, később felvették a párizsi Képzőművészeti Akadémiára is, de a tananyag láttán úgy döntött, mégsem iratkozik be.  A rövid fővárosi kitérő alatt a Louvre-ban Picasso és Cézanne munkái teljesen lenyűgözték, később Picasso révén ismerkedett meg feleségével is.

A II. világháború után, 1947-ben a független festők szalonján állított ki, képein már meghatározóak voltak azok a sötét alakzatok, formák, amelyekkel nemcsak a korszak színes, lírai absztrakt és expresszionista irányzataitól határolódott el, hanem a művészettörténetben mindaddig marginális helyzetű fekete színt tette meg alkotásai kulcsszereplőjévé. Azonnal felfigyelt rá a szakma, az első nagy elismerést egy 1951-es németországi kiállítás hozta meg számára, ahol olyanokkal szerepelt együtt, mint Frantisek KupkaAuguste HerbinHans HartungGerard Schneider, s a már közismert művészek az ő festményét választották az esemény plakátjához.

Hamarosan James Johnson Sweeney, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának kurátora, a Guggenheim Múzeum későbbi igazgatója kereste fel párizsi műtermében, hogy több képét megvásárolja. Soulages-nak a következő évben az Egyesült Államokban önálló kiállítása nyílt. 1954-től évtizedeken át Sam Kootz, a neves műkereskedő képviselte Amerikában, ahová a meghívásoknak eleget téve gyakran ellátogatott. Útjai során olyan festőkkel kötött barátságot, mint RothkoFranz KlineRobert Motherwell és Willem de Koonig, ekkorra már nemzetközileg elismert alkotó volt.

Első, Jelek néven ismert korszakát a sötét és a világos alap közti kapcsolat, játékosság határozta meg, következő alkotói periódusában a fény, a szín és a vászon összefüggéseit vizsgálta. A vászonra felvitt pirosra, lilára vagy kékre fekete réteget festett, majd bizonyos helyeken visszakaparta, láthatóvá téve az elfedett részleteket, színeket. A harmadik festői szakasz, az Outrenoir-sorozat a fekete képeké: ezeken szerinte a fény átalakítása, variálása történik a kép felülete által.

1979-ben az American Academy of Arts and Letters tiszteletbeli tagjává választották. Ő volt az első élő képzőművész, akinek munkáiból 2001-ben kiállítás nyílt az Ermitázsban, 2009-ben a Pompidou Központban, 2010-ben Mexikóvárosban rendezték meg retrospektív kiállítását. 2014-ben Rodez-ben múzeuma nyílt, 2019-ben életmű-kiállítása volt a párizsi Louvre-ban.

A mindig fekete ruhát viselő Soulages a fekete színről azt vallotta: mindig is a fény kitörését kereste.

A több mint 75 éves alkotói pályája során egyszerre vívta ki a kulturális intézmények és a galériák elismerését, ő számított a legkeresettebb francia festőnek. Munkái rekordáron kelnek el, egy 1961-ben készült festményét 2021 novemberében New Yorkban 20,2 millió dollárért vásárolták meg.