Korának egyik legnagyobb lírai koloratúrszopránja: Anna Moffo

Anna Moffo amerikai operaénekesnő és színész 90 éve, 1932. június 27-én született Wayne-ben, egyszerű olasz szülőktől. Philadelphiában tanult énekelni, majd egy ösztöndíj segítségével az Accademia Nazionale di Santa Ceciliában képezte magát.

1955-ben debütált Norinaként Spoletóban, majd Cso-cso-szánt énekelte egy RAI-produkcióban, ami egész Olaszországban híressé tette őt. Gyorsan követték egymást az ajánlatok, és hamarosan korának legnagyobb sztárjaival énekelhetett együtt. Az időszak egyik legnagyobb lírai koloratúrszopránja lett, meleg és átható hangja nagy terjedelmű és hajlékony volt. Európa és az Egyesült Államok számos jelentős operaházában megfordult, számtalan lemezfelvétele készült, televíziós showműsorokban is feltűnt.

A 60-as évektől kezdve filmezett, több opera filmváltozatában volt látható, illetve prózai szerepeket is vállalt (Austerlitz; Una storia d’amore; La ragazza di nome Giulio; Koncert szólópisztolyra); sok magyar néző számára talán a Csárdáskirálynő 1971-es filmváltozatából lehet ismerős.

A túlfeszített munka megterhelte a szervezetét és a hangját, így a 60-as évek végétől ritkábbak lettek a fellépései, noha a 80-as évek elejéig énekelt. Élete utolsó időszakát beárnyékolta a mellrákkal folytatott küzdelme is. 2006. március 9-én halt meg New Yorkban, szívrohamban.

https://youtu.be/v-rzp74KB90

Kiemelt kép forrása: VAIMUSIC.COM