A Brit Awards abszolút győztese Adele

Adele • Készítette: Vogue Taiwan, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=112467595

Adele (Oscar-, Golden Globe-, valamint tizenötszörös Grammy-díjas angol énekesnő, zenész-dalszerző) nyerte el a három fődíjat a kedden megrendezett Brit Awards zenei díjátadó gálán Londonban: Easy on Me című listavezető dalával vitte el az év legjobb számáért járó díjat, 30 című lemeze, amelyen szerepelt, pedig az év albuma díjat is elhozta. A lemez a válását segített feldolgozni neki és kisfiának, a díjat is fiának és gyermeke apjának ajánlotta.

Adele az év előadóművésze díjat is elnyerte, amelyért először versenyeztek női és férfi előadók is egy kategóriában, ugyanis a brit popzene legjobbjait jutalmazó ceremónia díjai először voltak gendersemlegesek, vagyis nem szerepeltek külön kategóriában a női és férfi előadók. Adele a mezőnyben Little Simz, Dave, Ed Sheeran és Sam Fender elől hozta el a díjat.

A legjobb együttes elismerését a Wolf Alice kapta, Little Simz pedig a legjobb új előadóművész díját vehette át. Ed Sheeran az év dalszerzője díjával gazdagította gyűjteményét. Billie Eilish és Olivia Rodrigo amerikai előadóként a legjobb nemzetközi előadó díját kapta, Rodrigo pedig a legjobb nemzetközi szám díját is elnyerte a Good 4 U című dalával. Az év legjobb nemzetközi együttese az amerikai R&B-duó, a Silk Sonic lett, amelyben Bruno Mars és a rapper Anderson Paak zenél.

A különböző zenei stílusok népszerűsítésére négy új műfaji díjat is bevezettek a 42. díjátadón, ezekről a közönség szavazhatott. Sam Fender a legjobb alternatív/rock előadónak járó díjat nyerte el, míg Dave a legjobb hip-hop/grime/rap előadónak járó elismerést. A legjobb pop/R’n’B előadónak járó díjat Dua Lipa énekesnő kapta, míg Becky Hill a legjobb táncért járó díjat nyerte el.

A díjátadón az I Drink Wine című dalát adta elő:

https://youtu.be/8WQUddVhJwE