https://youtu.be/e-VT1I7HluY

Pitti Katalin, akinek fiatalon zeneiskolára sem futotta

Pitti Katalin • forrás: Opera

Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész 70. születésnapját ünnepli. Minden mű, amit megszólaltat, emlékezetes élményt hagy mind mai napig a hallgatóságban.

A világ számos országában énekelt. Sikerei jellemző, hogy Drezdában Verdi A lombardok című operája Giselda szerepének előadása után tizenhétszer hívták függöny elé.

A legtöbb különböző rendezésben Verdi Traviata című operájának címszerepét, Violetta szerepét énekelte, játszotta itthon és külföldön, pl. Szófiában, Kassán, Kolozsvárott, Tokióban, Nagojában, Oszakában és a Magyar Televízió opera-keresztmetszetében.

Puccini Pillangókisasszonyának címszerepét 16 éven át alakította, mellyel többször is vendégszerepelt Prágában, Puccini Bohéméletének Mimi szerepében és Csajkovszkij Anyeginjének Tatjána szerepében fellépett Prágában, Moszkvában, Hamburgban, Rio de Janeiróban.

Magánéletéről egyszer azt nyilatkozta:
„Bukásra van ítélve minden kapcsolat, amelyben az egyik félnek fel kellene adnia önmagát, hogy a másik ne érezze magát frusztráltnak.”

Operaszerepein kívül mindig szívesen énekli Bach, Mozart, Verdi, Liszt, Kodály oratórikus műveit, illetve dal- és áriaesteket a Magyar Rádióban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Itthon és külföldön rendszeresen koncertezik.

Sok felkérést kapott az operett világába is. A legtöbbet énekelt, játszott operettszerepe Lehár A víg özvegyének Glawary Hanna szerepe, amelyet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadtól a bécsi Staatsoperig énekelt, és ezzel jutott el először vendégjátékban Tokióba is. Hasonlóan sokat énekelt operettszerepe a Szaffi ifj. J. Strauss A cigánybáró című művéből, Lisa Lehár A mosoly országa operettjéből és Marica grófnő, Kálmán Imre operettjének címszerepe. Jacobi Viktor Sybilljének főszerepét énekelte a Magyar Televízió operettfilmjében.

Számos jótékonysági műsor résztvevője. Vannak szervezetek, melyeket jó két évtizede patronál jótékonysági koncertjei bevételével.

2000 óta rendszeresen tanít. Jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem SEK (Savaria Egyetemi Központ) Művészeti, Sport és Neveléstudományi Szakán kinevezett docens, a Budai Művészház alapítványi iskolájában oktat és a Tata város Zeneiskolájában hangképző tanár.

A csitári hegyek alatt…