Ray Conniff 10 aranya és 2 platinája

Ray Conniff
Ray Conniff

105 éve született Ray Conniff, Grammy-díjas amerikai pozanos, zeneszerző, zenekarvezető, az első nyugati popzenész, aki felléphetett Moszkvában. A Doktor Zsivágó című film Grammy-díjas kísérőzenéjének szerzője.

Ray Conniff 1916. november 6-án született Massachusettsben. Fiatal korában dzsesszklasszikusokat adott elő harsonán, majd megalapította a Ray Conniff Orchestra and Singers együttest. Hat évtizedes pályafutása során tíz arany- és két platinalemez fűződött a nevéhez.

Az 1950-es években a Columbia lemeztársaság hangszerelője volt. Saját zenekara, a Ray Conniff Orchestra and Singers, több mint 70 millió lemezt adott el. Együttesét téma- és stílusgazdagság jellemezte, fontos eleme stílusának a dzsessz, a slágerek, és a popzene. Legismertebbb alkotásai: Alexander’s Ragtime Band; Tea for Two; White Christmas; Besame Mucho; New York, New York; Smoke Gets in Your Eyes; Tie A Yellow Ribbon Round The Ole Oak Tree.

1962-ben Conniff nyerte el a legnagyobb példányszámban eladott lemezért járó CBS-díjat a We Wish You a Merry Christmas-szel. 

Első albuma, a S´Wonderful 1956-ban jelent meg, kilenc hónapon át volt a húszas listán. Az Egyesült Államokban 1957-től 1968-ig 28 lemeze került a negyvenes listára – ez a két évtized volt a legerősebb korszaka. Sokat emlegetett albumai közé tartozott a Say It With Music, az It´s The Talk Of My Town, a sok millió példányban elkelt Somewhere My Love.

Valamennyit lehetetlen felsorolni, hiszen csupán sorlemezeiből száznál több jelent meg, és akkor még hol vannak a válogatások?! Ami biztos, lemezeiből tíz lett aranylemez, kettő pedig platina. Grammy-díja mellett kétszer is jelölték a zenei Oscarra.

Utolsó turnéja kevéssel 85. születésnapja előtt, Brazíliában volt.

És a ráadás: