Szövetség, avagy Aliancia (2)

Szövetség, avagy Aliancia2021. 07. 16; 17:30 – 19:00
Gombaszög, Tóth Károly sátor, Szervező: Új Szó
Hol tart az MKP, a Híd és az Összefogás egyesülése?
Erre a kérdésre Öllös László, Tokár Géza, valamint Tóth Barnabás Felicián politológusokkal keressük a választ, moderál: Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársa.

A Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye: egy hetes fesztivál, szabadegyetem és táborozás. Az eseményt jelenlegi formájában 2008 óta rendezik meg.

Inkább beszéljünk arról a nagyon fontos dologról, amiről még nem esett szó, hogy ezidáig csak a pártokról beszéltük a választóról még keveset, vagy szinte alig. A választók – tudom, hogy ez főként empirikus kérdés, a választók hozzáállását általában felmérések szokták megállapítani –, de Ti mit gondoltok arról, hogy ez az elhúzódó egyesülési folyamat milyen hatással van ezeknek a pártoknak a jelenlegi és potenciális választóira. Cz.G.

Minél hamarabb meg kell csinálni a dolog formális részét és aztán elkezdeni azt amiről beszéltünk szocializálni, mintákat mutatni az embereknek jelenjenek meg olyan politikusok akik addig egymás torkát harapták el együtt, mutassák meg azt,  hogy milyen pontokon értenek ők mégiscsak egyet. Ott ahol nagyon erősek a helyi feszültségek oda menjenek le, tartsanak gyűlést. De ide idő kell, ehhez idő kell, valóban. Még egy apróság említettük már többször, hogy hát a szlovákiai magyar társadalom természetesen nem homogén. Na most a néppárt jellegű pártszerveződéseknek van egy olyan sajátosságuk – vagy lehet egy olyan sajátosságuk –, hogy különféle egymástól sokmindenben eltérő csoportosulások is alkothatják. Éshogyha a köztük lévő viszony az nem teljesen háborús jellegű, akkor a választó – az adott választó – gondolhatja azt, hogy hát ott van az a politikus meg az a másik meg a harmadik, akire én életemben nem szavaznék soha, de mivel ott van az a negyedik és ötödik, mégis erre a pártlistára szavazok, mert ők képviselnek engemet.
Öllös László

További hasonló témájú videók