„Pont annyi a hülye, csak nem párttitkárnak hívják”

85 éve született Hofi Géza Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar humorista, előadóművész, színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a magyar kabaré történetének egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett alakja.

A magyar kabaréműfaj külön úton járó, kiemelkedő népszerűségű mestere, aki önálló produkcióival egyéni stílust teremtett.

Kötete 2019-ben jelent meg: az egyedülálló kötet Hofi Géza saját kezűleg alkotott képes „naplójából”, interjúiból, pálya- és kortársak visszaemlékezéseiből kikerekedő színes életrajz, amely végigkíséri a művész hatalmas ívű pályáját.

A kőbányai téglagyár amatőr színésze, a debreceni színház örökös beugrója, a balatoni esztrádműsorok parodistája végül a tévéképernyőn és a Mikroszkóp Színpadon szerzett országos ismertséget.

Pályáját a Madách Kamara színpadán több mint 1500 alkalommal eljátszott Hofélia és Élelem bére tette teljessé.

A különleges naplót fotók és más „kordokumentumok”, Hofi Ildikóval és Gajdó Tamás színháztörténésszel készült beszélgetés, valamint a teljes pályát átfogó adattár gazdagítja. Mindemellett képet kapunk az egykori tehetséges porcelánfestő (!) grafikusi oldaláról, és különleges mellékletként átnyújtunk egy igazi relikviát: „HOFI-POFI”-nak a magyar fociról készített karikatúrasorozatát.

https://youtu.be/__EC5-cGj4A

Vezető videó:

A beszélgetés 1991 környékén készült az akkor infarktusából éppen felépülő Hofi Gézával a Színművészeti (akkor még) Főiskolán. Minden szava igaz ma is. A riporter Rudas Gábor, akkori rendező-hallgató osztálytárs.

Kiemelt kép: Budapest, 1990. Ăprilis 8. – Hofi Géza Kossuth- és Jászai-dí­jas szí­nművész, humorista, kiváló művész a Madách Kamaraszí­nházban április 6-ikán az Élelem bére c. műsorának 300. előadásán. MTI Fotó: Ilovszy Béla

További hasonló témájú videók