Cannesban izzik a vetítő

A 74. cannes-i fesztivál 2021. július 6. és július 17. között zajlik a Cannes-i Kongresszusi és Fesztiválpalotában.

A francia Leos Carax angol nyelvű, Annette című zenés filmjének díszbemutatójával, az Oscar-díjas Marion Cotillard-ral és Adam Driverrel a főszerepben kezdődött kedd este az eseménysorozat.

A szemlét négy világhírű filmes együtt nyitotta meg. Bong Dzsun Ho dél-koreai rendező, akinek Élősködők című vígjátéka nyerte el a fődíjat az előző, a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben megtartott 72. cannes-i fesztiválon. Jodie Foster amerikai színésznő, akit életművéért tiszteletbeli Arany Pálma-díjjal tüntetett ki a fesztivál, Pedro Almodóvar spanyol rendező, aki az elismerést átadta az 58 éves amerikai sztárnak, valamint a zsűri elnöke, Spike Lee amerikai rendező, színész, producer.

Magyarország 4 filmmel is jelen van a szemlén. A versenyprogramban összesen 24 alkotás, köztük Enyedi Ildikó A feleségem története című legújabb játékfilmje versenyezhet az ikonikus Arany Pálmáért. Rudolf Olivér FONICA M-120 című diplomafilmjét a filmes egyetemek legjobbjait felvonultató Cinéfondation programjába válogatták be. Mindkét alkotást július 14-én mutatják be.

Mundruczó Kornél Evolúció című filmjét a Cannes-i bemutató elnevezésű új programban július 11-én vetítették, itt a fesztiválra rendszeresen visszatérő, már elismert alkotók innovatív munkáinak adnak helyet. A restaurált filmklasszikusok, a Cannes Classics programba ezúttal Mészáros Márta Napló gyermekeimnek című filmje kapott meghívást, amelyet július 12-én láthatott a fesztiválközönség.