Tündérkert 2021 • PROGRAMAJÁNLÓ

A Dunaszerdahelyen zajló, holnap kezdődő, idei Tündérkert fesztivál részletes programját ajánljuk szíves figyelmükbe!

Jún. 20. Vasárnap – Városi szabadidőpark

9.00- 11.00 108 napüdvözlet

A jóga világnapján, mely nem véletlenül esik az év leghosszabb napjára, 108 Napüdvözlettel köszöntjük a fényt. A tradicionális Napüdvözlet (szanszkrit néven Surya Namaskar) egy tizenkét jógagyakorlatból álló ‘mozgás-meditáció-rítus, mellyel nem csupán a fentről ránk ragyogó Nap előtt tisztelgünk, de a saját belső fényünket is köszöntjük. Kezdő és haladó gyakorlók egyaránt csatlakozhatnak ehhez a felemelő, gazdag élményhez, melynek során kapcsolatba lépünk a ragyogással, mely maga az Élet. Vezeti: Hunčík Kata.

Jún. 21. Hétfő – Városi szabadidőpark

15.30 Kapunyitás, készülődés a tündérkavalkádra

Tündérkert

Németh Éva és a Pántlika zenekar táncháza kicsiknek és nagyoknak – egész este folyamán.
Kreatív foglalkozás képzőművészek vezetésével-Oros Eszter, Tarcsi Alica és Csörgey Tünde vezetésével.
Egy estére megelevenednek a régmúlt idők csalóközi tündérvilágának színpompás és titokzatos alakjai. Te is részese lehetsz e különleges élménynek, saját, általad készített ruhákkal és virágkoszorúval, csodás arcfestéssel. A lidérc sokadalom egyik tagjává válhatsz, hogy együtt ünnepelhessük a nyári napforduló ősi ünnepét..

16.00 Csallóközi Gyermek Néptáncegyüttes. Fellépnek a Picik, az Aprók és a Kis csoportok.

17.00 A Fókusz Gyermekszínpad bemutatja: Érzelmek szivárványa

Az evolúciós pszichológia szerint hat alapérzelemmel születünk. Vajon melyek ezek? S vajon mi irányítjuk érzéseinket, vagy azok irányítanak minket? Előadásunkban az érzelmek színes világába kalauzoljuk el nézőinket!

Írta: Jarábik Gabriella – Kiss Judit Ágnes – Kuklis Katalin.
Rendezte: Jarábik Gabriella és Kuklis Katalin.

18.30 Bada Bing koncert

Stíluskavalkád jellemzi a zenekart, viszont pont a különbségeknek köszönhető, hogy amikor négyen összejönnek, abból egyfajta közös energia szabadul fel, ami visszaköszön a színpadon, akár a zenét, akár az előadásmódot tekintve. Bátran lavíroznak a hip-hop, a metal, a reggae, a punk és egyéb stílusok között. Posztós Gabriel- ének Antal András- basszusgitár Simon Attila- gitár Antal Gábor- dob.

Tündérkert

19.00 Fabók Mancsi bábszínháza bemutatja: A halhatatlanság országa bábjátékot

Mesénk főhősét az emberiség örök misztériuma hajtja: létezik-e az Örökélet- Halhatatlanság Országa? Királyfink hosszú útja során csodatevők segítségével, végül célba ér. Sokáig mégsem tudja élvezni az időtlenséget, erős honvágya miatt visszatér meglátogatni apját, anyját. Ám míg ő Halhatatlanság országában néhány napot eltölt, addig a földön több ezer esztendő szalad el. Ezért szüleit sem találhatja meg, s az elárvult királyfira ekkor rátalál még az öreg Halál is. Végül a Halhatatlanság országának királynője és a Halál küzd meg egymással a királyfiért…

19.30 Csallóközi néptáncegyüttes és a Pósfa zenekar

A felnőttek. Megérve, tapasztalva …egyben a szív és a fej tudása. Öröm van, önfeledtség, tánc, jelenlét a pillanatban.

21.00 Rituális tűzgyújtás. Közreműködnek: Varga Mónika, Petőcz László

21.00 Herczku Ági és a banda koncert

Ha világzenéről, illetve folklórról van szó, Herczku Ágnes és Nikola Parov megkerülhetetlen személyiségei a műfajnak. Jelenleg a Herczku Ági és a Banda formációt vezetik.

A szerzőpáros kincseskam(a)rájaban a Kárpát-medence és a Balkán szebbnél szebb dalai sorakoznak, ebből merítettek magyar, szlovák, horvát és bolgár dallamokat. A szokottnál is színesebb zenei világ, megindító bolgár és magyar ballada, játékos kétnyelvű tücsöklakodalom. A Liszt-díjas Herczku Ágnest kivételes tehetsége, ugyanakkor fogékonysága más, fúziós és kortárs zenei műfajok iránt, a legkeresettebb és legelismertebb hazai népdalénekessé tette.

A zenekar tagjai: Herczku Ágnes – ének, Nikola Parov – nyckelharpa, gitár, hegedű és sok más hangszer, Hegedűs Máté – hegedű, Pálházi Bence – hegedű, Herédi Zsombor – harmonica, Molnár Péter – nagybőgő, Fekete Márton – brácsa.

22.30 Tűzugrás

Egy régi, csallóközi hagyományt, a tűzugrás rituáléját elevenítjük fel. Testileg, lelkileg felkészülünk az előttünk álló napokra, hiszen június 21. után hosszabbodnak az éjszakák. Átugorjuk a tüzet a kedvessel, apával, anyával, hogy erősítsük a kapcsolatunkat a szeretteinkkel, a közösséggel. Közreműködik: Antal Ágota

Jún. 22. Kedd – New York Coffee

18.00 Sajátos párbeszéd

Egyedülálló irodalmi formáció a közönség aktív részvételével

Szászi Zoltán szerzői estjén Laboda Róbert előadásában hallhatók a költő, író, újságíró művei, amelynek kapcsán Robit is kérdezzük. Szászi Zoltán pedig szlovákiai magyar szerzők műveiből válogat. A szerzőket előzetesen meg nem nevezve a közönségre bízzuk, hogy találja ki, kinek a sorai hangoznak el. A miértekről Szászit beszélgetőtársa, Lelkes Kata faggatja.

Jún. 23. Szerda – Csaplár Benedek Művelődési Központ

18.30 Tom Ziegler: Grace és Gloria – felolvasó színház

Tom Ziegler darabjában két erős, öntörvényű nő találkozik. Mindkettőnek valahol kibicsaklott az élete, még ha ezt nehéz is bevallani. A hetvenéves Grace csak a cselekvésben, a szorgalomban, az értelmes munkában hisz. Rengeteget megtanulnak magukról és arról, hogy az önsajnálat semmire sem megoldás. Két remek színésznő kap nagyszerű lehetőséget a Kassai Thália színpadán, Grace szerepében Kövesdi Szabó Máriát, Gloria szerepében pedig Varga Anikót láthatják a nézők. Rendező: Czajlik József
Mivel az előadás a pandémia miatt egyelőre nem jöhetett létre, addig is szeretnénk igazi felolvasó színházi élményt adni a Tündérkert nézőinek.
Grace és Gloria online jegyvásárlás itt.

20.30 Itt és most improvizációs est

Játszók: Molnár Xénia, Varga Anikó, Laboda Róbert, Ollé Erik, Olasz István, Szabó Viktor.
Játékmester: Czajlik József.

Videónkon a tavalyi Tündérkert – a Csallóközi Néptáncegyüttes és a Pósfa zenekar előadásának második része

További hasonló témájú videók