Horváth Géza karnagy 70

Horváth Géza tanár, karnagy, tankönyvfordító, autodidakta zeneszerző 70. születésnapját ünnepli ma. 1951. március 8-án született Zselizen.

Kívánunk neki kitartást, erőt, egészséget további munkájához!

2014-ben a Kodály Napokon készült az alábbi felvétel. A zselízi Franz Schubert Vegyeskar 1982. február 1-jén alakult a Csemadok Zselízi Alapszervezete mellett. A kórus alapító karnagya RNDr. Horváth Géza.

A Kodály Napokon először 1984-ben vett részt, és azonnal aranykoszorús minősítéssel tért haza Galántáról. Azóta a vegyeskar (1987 kivételével) a Kodály Napok minden országos versenyén részt vett, és minden alkalommal arany- vagy ezüstkoszorús besorolást kapott. 1992-ben, a jubileumi hangversenyen a kórus hivatalosan is fölvette a Franz Schubert Vegyeskar nevet.

A kórus néhány emlékezetes fellépése: Franz Schubert Kórusverseny Bécsben, számos budapesti fellépés, Svátky písní kórusverseny (Olomouc/Olmütz). Rendszeresen szereplője a Bárdos Lajos Napoknak (kétévenként szervezőként is). Első önálló CD-je 2006-ban jelent meg. 2010-ben közös CD-t jelentetett meg a zselízi Franz Schubert Gyermekkarral Zselízi hangok címmel. A Franz Schubert Vegyeskart 2007-ben a város önkormányzata Pro Urbe-díjjal jutalmazta.

2016-ban Lacza Tihamér így köszöntötte fel:

A kórus munkáját 2007 óta a Zselízi Hangok polgári társulás támogatja. Legjelentősebb rendezvénye az a kórustalálkozó volt 2008. november 8-án, amelyen a „nulladik” (1958 júniusában rendezett) szlovákiai magyar kórustalálkozónak és főszervezőjének, Szíjjártó Jenő zeneszerzőnek állítottak emléket. 1961-ben ugyancsak Zselízen tartották a Kodály Napok előzményeként Szíjjártó Jenő és Viczay Pál szervező munkájának köszönhetően az I. Országos Énekkari Fesztivált. Ennek 50. évfordulóján, 2011 júniusában rendezte meg a Zselízi Hangok polgári társulás és a Szíjjártó Jenő Művészeti Öröksége Egyesület a Szíjjártó Jenő Kórusfesztivált, amelyről CD-felvétel is készült. Emlékezetes marad a 2009 áprilisában, a Wiener Schubertbunddal közösen szervezett jótékonysági hangverseny is a zselízi Esterházy-kastély megmentéséért.

A Csemadok Művelődési Intézete 2012-ben jelentette meg Este van, este van címmel azt a gyűjteményt, amely a kórus karnagyának szerzeményeit tartalmazza.

Horváth Géza KÓTA Díjas2019. január 20-án adták át a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) 2018-as díjait a magyar kultúra napja alkalmából a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium dísztermében. Zeneszerző-zeneíró kategóriában Horváth Géza is a díjazottak közt szerepelt.

1984 szeptemberében megalapította a Franz Schubert Gyermekkart, amelyet 2014-től Horváth Diana vezet. 

50 évvel ezelőtt, 1961. június 16–18-án rendezték Zselízen az I. Országos Énekkari Fesztivált, amelyen akkor 1200 magyar karénekes és zenész vett részt. A fesztivál Szíjjártó Jenő és Viczay Pál állhatatos szervezőmunkájának köszönhetően jöhetett létre. Ennek emlékére rendezték meg 2011. június 18-án, szombaton 18 órai kezdettel a Szíjjártó Jenő Kórusfesztivált a Zselízi Művelődési Otthonban. Vezető és alábbi videónkon ezek a felvételek láthatók.

A felvételen:

  • Bárdos Lajos: Igaz hitnek plántálója
  • Bárdos Lajos: Szent Imre herceg
  • Karai József-Csuka Zoltán: Csendes esti fohász
  • Horváth Géza feld.:  Én igazságomnak istene (4. zsoltár)
  • Horváth Géza-Nagy Bandó András: Mondd el!
  • Szíjjártó Jenő: Akkor szép az erdő
  • Gajdos András feld.: Van egy pipám, egy kalapom (magyar roma népdal)

__________

Kiemelt kép: Horváth Géza – foto aTempo.sk

 

További hasonló témájú videók