Folkudvar – Folklórdokumentációs Könyvtár

Folklórdokumentációs Könyvtár

Napjainkban egyre többen keresgélnek az interneten elérhető online adatbázisokban, de a legtöbben nem tudják, hogy egy-egy ilyen adatbázis létrehozása és tartalommal való feltöltése milyen háttérmunkát igényel.

A Hagyományok Háza ezen a linken elérhető oldalán bemutatja a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum dolgozóinak munkáját, hogy mit csinálnak azok a munkatársak, akik a Hagyományok Háza archívumában dolgoznak, az eredeti folklórgyűjtéseket és revival folklóreseményeket archiválják, digitalizálják, és a Folklóradatbázist feltöltik adatokkal.

A nemrég a Covid-19 járványban sajnálatosan elhunyt Huszár László ehhez hasonló adatbázisokat épített a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet keretében; csak remélni tudjuk, hogy lesz, aki tovább építi az adatbázisokat idehaza is, és nem vész kárba évtizedek áldozatos munkája.

Hasonló elv és elképzelés hívta életre és működteti a Szlovákiai Magyar Audiovizuális Adattárat (www.adattar.eu) a Televíziónkat is fenntartó ANIMA Társaság fenntartásában.