Cartoon Movie – Európa legfontosabb animációs filmes fóruma

Tizenhat európai országból idén 55 animációs-filmprojektet mutattak be, 297 millió eurós költségvetésből. (Idén is online, akárcsak tavaly.) Az animációs filmipar azért is fontos Európának, mert az animáció bejárja a világot, a határokon túli közönség előtt is sikeres.

Franciaország és Spanyolország nyújtotta be a legtöbb filmtervet az idei Cartoon Movie-ra. 

A francia többség nem meglepő, a magas állami támogatás miatt az országban virágzik a filmipar. Spanyolország az utóbbi időben kezdett el felzárkózni – az állam különféle adókedvezményeket biztosít az iparban dolgozóknak, de más körülmények is elősegítik a sikert.

Az egyik legjobb példa erre Sergio Pablos filmrendező, aki Párizsban, majd Amerikában dolgozott nagy animációs stúdiókban. Majd Madridban megalapította saját cégét. A Netflix-szel készült filmjét, a Klaus-t tavaly Oscar-ra is jelölték.

Románia három projektet mutatott be, annyit, amennyit Németország vagy Olaszország is. Köztük például Cezar Petrescu román író gyermekkönyvének adaptációját egy jegesmedve kalandjairól. Anka Damian már több nemzetközileg elismert animációs filmet készített. Idén a fesztiválon két tervet is bemutat, az egyik A sziget, a másik a Marona fantasztikus története.

A Cartoon Movie fórumon bemutatott filmek közül többen rengeteg nemzetközi elismerést kapnak. A Wolfwalkers című filmet például Oscarra is jelölték.

Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta magyar–szlovák koprodukcióban készült első mozifilmje, a Műanyag égbolt (White Plastic Sky) egy ambiciózus sci-fi animáció, mely egy olyan jövőben játszódik, ahol a Föld növény- és állatvilágának teljes pusztulása után a tudósok egy hihetetlenül tápláló, ám emberi húsból táplálkozó növényt kísérleteznek ki…
 

Directors: Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó

Authors: Tibor Bánóczki, Sarolta Szabó
Producer: SALTO Films and Media Productions, Orsolya Sipos (Hungary)
Co-producer: Artichoke, Juraj Krasnohorsky (Slovakia)

 

Vezető videó: FilmSpot Trailer: TOP UPCOMING ANIMATION MOVIES 2020 & 2021 (Trailers)

00:00 Raya And The Last Dragon
02:02 The Croods 2 A New Age
05:21 Minions 2 The Rise of Gru
08:13 Rumble
10:04 Soul
12:23 The SpongeBob Movie 3 Sponge on the Run
14:21 Peter Rabbit 2
16:39 Jungle Cruise
18:38 Ghostbusters 3 Afterlife