Népszámlálás 2021 – útmutató

népszámlálásra Összesen 5,22 millió ember kapcsolódott be a népszámlálásba. A március 31-én végződött online részbe 4,84 millióan (86%) kapcsolódtak be, asszisztencia segítségével további 376 ezer embert értek el, így jött össze a 92,7 százalékos eredmény. Az első eredményeket decemberre ígéri a Statisztikai hivatal.

Kezdjük azzal, hogy az érvényben levő rendeletek alapján a népszámlálási kérdőív kitöltése nem önkéntes, hanem kötelező.

Nemcsak a Szlovákiában élő szlovák állampolgárok kötelesek kitölteni a népszámlálási ívet, hanem minden olyan személy, aki Szlovákiában állandó, átmeneti vagy tolerált lakhellyel rendelkezik, sőt azoknak az uniós polgároknak is ki kellene tölteniük, akik az év nagy részében az országban tartózkodnak.

A gyerekek vagy gyámság alatt álló polgárok esetében a kérdőívet a törvényes képviselő töltheti ki.

 

Kattintson ide: →    https://www.scitanie.sk/    ←

A kérdőívben szereplő minden adatnak a 2020. december 31-éről 2021. január 1-re forduló éjféli állapotot kell tükröznie. Vagyis nem az aktuális adatokra kíváncsi a Statisztikai Hivatal, hanem a szilveszter éjféli adatokra. Ez azt jelenti, hogy ha azóta a polgár elköltözött, megházasodott, esetleg gyereke született, akkor az a jelenlegi népszámlálás adataiba nem számít bele!

nepszamlalas
A népszámlálás második szakasza nem egyidejűleg zajlik minden járásban, hanem a járások maguk határozzák meg melyik az a hat hét, amikor a népszámlálás asszisztált befejezését megejtik.

A népszámlálásra két szakaszban kerül sor. Az első szakasz február 15. és március 31. között zajlik, kizárólag  elektronikus úton lehet benyújtani. Az adatokat a scitanie.sk weboldalon vagy a majd letölthető mobilalkalmazás segítségével lehet kitölteni.

Akik nem jártasak az internet világában, rokonaik vagy barátaik segítségével töltsék ki az íveket, hogy már ebben a szakaszban letudhassák a kötelességüket.

A második szakasz folyamán – április 1. és október 31. között – az első szakaszban elmaradt polgárokat keresik meg az önkormányzatok. A kitöltésben vagy kérdezőbiztos segít, vagy az önkormányzatnál kialakított népszámlálási ponton tudják felvenni az adatokat.

Fontos tudnivaló, hogy a népszámlálás kötelező, ezért azok, akik nem hajlandók adatokat szolgáltatni,  25-től 250 euróig terjedő büntetésre is számíthatnak az önkormányzatok részéről. Mivel ezek a büntetések az önkormányzatok költségvetésébe folynak be, a települések valószínűleg aktívabbak lesznek ezen a téren is, bár az elsődleges cél az, hogy a lehető legtöbben kitöltsék a kérdőívet.

Nézzük, hogyan is zajlik a kitöltés, milyen kérdésekre kíváncsi a Statisztikai Hivatal.

A kérdőívben 14 kérdés szerepel több csoportra osztva, külön vannak a tartózkodási helyre, a családra, a munkahelyre és a nemzetiségre vonatkozó kérdések. A beküldés előtt a kitöltőnek lehetősége van áttekinteni, esetleg javítani a beírt adatokat. Beküldéskor a rendszer rákérdez arra, hogy ki akarjuk-e tölteni például a kiskorú gyerek adatait is.

A népszámlálás 14 kérdése:

1. Bejelentkezés

Az előzetes próbaverzióval ellentétben az éles népszámlálási rendszerbe nemcsak a személyi szám (születési, rodné číslo, a „/” jel nélkül) megadásával, hanem az elektronikus személyi igazolványt használva is be lehet lépni. Az adatokat a személyi számtól függetlenül kezeli a Statisztikai Hivatal.

2. Kiegészítő információk

Ez a rendszer ellenőrző kérdése, amikor is az állandó lakhelyet kell megadni, nehogy valaki más próbáljon belépni a személyi számunkkal.

3. Tartózkodási hely

Sokan nem az állandó lakhelyükön tartózkodnak életvitelszerűen. Ebben az ablakban lehetőség van megadni azt a helyet, ahol valóban lakik a kérdőív kitöltője.

4. Külföldön tartózkodás

Sokan élnek külföldön időszakosan úgy, hogy közben az állandó lakhelyük Szlovákiában van. Ez a menüpont nekik szól. Nem csak az elmúlt pár évet kérdezik, hanem azt, hogy 1980-tól volt-e olyan 12 hónapos folyamatos időszak, amikor a kitöltő külföldön volt.

5. Lakhely

Arra kíváncsi a hivatal, kikkel él a kitöltő egy háztartásban. Több kapcsolat is megadható a menüből kiválasztva.

6. Családi állapot

A hivatalos családi állapot megadása. Lehetőségek: nőtlen/hajadon; nős, férjezett, elvált, özvegy.

7. Gyermekek

Az élve született gyermekek számát kell feltüntetni. Ezt a kérdést nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is ki kell tölteniük. A gyermektelenek 0-át írnak be.

8. Iskolai végzettség

Azt a legmagasabb szintű végzettséget kell kiválasztani, amelyet 2021. január 1-je előtt sikeresen befejezett és erről a végzettséget igazoló okmánya van (szakmunkásbizonyítvány, érettségi, diploma…)

9. Foglalkozás

Meg kell adni, hogy van-e a kitöltőnek munkája, vagy nincs. Ha van, a lenyíló listáról kell megpróbálni kiválasztani azt, amelyik a legjobban hasonlít a kitöltő foglalkozásához. A foglalkozásokat szlovák nyelven lehet megadni.

10. Munkavégzés helyének címe

Magyarul, hogy hol dolgozik: itthon, vagy külföldön. Azok, akik mozgásban vannak, mint például a tehergépkocsivezetők, a „cím nélkül” opciót válasszák.

11. Milyen gyakran jár dolgozni

A kérdés jelenleg úgy szerepel az ívben, hogy „Milyen idő periodicitásban jár munkába vagy iskolába?” – ez kissé idétlen megfogalmazás, de a lényeg az, hogy megadjuk, naponta járunk-e be a munkahelyünkre, vagy más rendszerben dolgozunk. Kiegészítő kérdésként jelenik meg, hogy milyen közlekedési eszközzel jár munkába a kitöltő.

12. Nemzetiség

Az alapvető kérdés a nemzetiségről az első. Akinél egyértelmű, hogy ő magyar, roma vagy egyéb, csak az első kérdésre ad választ. Aki szeretné kifejezni azt, hogy nem csak az első pontban megadott nemzetiséget tartja magáénak, hanem kötődik (kulturálisan, családilag, érzelmileg) más nemzetiséghez is, a második lehetőségnél megadhatja.
FIGYELEM! Aki magyar nemzetiséget ad meg az első kérdésre, az a másodikra hiába írja, a statisztikai hivatal állítása szerint ezt a rendszer egynek veszi. 

Népszámlálás

13. Anyanyelv

Az anyanyelv az a nyelv, amelyen leggyakrabban beszéltek a kitöltővel otthon gyerekkorában.

14. Vallás

Nem túl bonyolult kérdés. Hisz Istenben, vagy nem hisz. Ha hisz, akkor kiválaszthat egy egyházat. Aki nem hisz, annak a második pont a nyerő.

Népszámlálás

Összefoglalás

A Népszámlálás minden válasza egy helyen, át lehet nézni. A Küldés gomb után kitöltheti az ívet a család kiskorú gyerekeinek is.

Igazolások

Miután beküldtük az adatokat, a népszámlálásra adott válaszokat PDF formátumban le lehet tölteni, át lehet nézni. A másik PDF fájlban igazolást kaphatunk arról, hogy kitöltöttük a népszámlálási adatokat.

igazolás

 

További hasonló témájú videók