Nemcsak hosszú, nehéz is

Szélturbina
Szélturbina

Mármint elszállítani egy szélturbina  67 méteres lapátját a gyárból a rendeltetési helyére. Amikor pár éve egy németországi autópálya parkolójában megláttam egy hasonlót, el sem tudtam képzelni, hogyan tudják ezt a szerkezetet átvinni egy városon… Nos, így. 

A szállítmánynak nem is a tömegével akadnak gondok – 10-20 tonna között mozog egy lapát tömege –, hanem hogy egy ennyire hosszú elemet többnyire nem lehet vontatva mozgatni.

A feladatot egy speciális jármű látja el, amelyen karos emelő van forgatható állványon, ezt egy kezelő irányítja és a szűkebb kanyarokban „egyszerűen” felemeli a lapátot. 

A 2018-as év végén a Föld(!) energiaszükségletének 6 százalékát már szélturbinával állították elő. A szélturbinák energiapiacának növekedése átlagban 10 százalékos évente.

Önmagában a szélenergia az új erőművek 44 százalékát tette ki Európában elmúlt évben – ez több, mint bármely más technológia. Jelenleg a szél fedezi az európai villamosenergia-igény több mint 11 százalékát. 2030-ra a szél szolgáltathatja az EU villamosenergia-szükségletének egynegyedét, és az európai energiarendszer gerincét képezheti.