Vita: Határon túli magyar érdekvédelem – Parászka, Őry, Vincze

A Tabumentes Ország Egyesület TMO online vitát szervezett a külhoni magyarság érdekvédelme kapcsán, a trianoni szerződés 100 évfordulójának évében. Vendégek: Parászka Boróka, Vincze Loránt és Őry Péter voltak. A moderátor Sasvári Péter.

„Beszéltünk az etnikai alapú politizálás lehetőségeiről, problémáiról és szükségességéről. Az előválasztás, mint szavazat maximalizáló intézmény esetleges alkalmazásáról, illetve az EU-s intézményrendszerben indított polgári kezdeményezésekről, amik a nemzeti kisebbségek védelme érdekében születtek.

Ha szeretnél tenni a magyar közbeszéd és vitakultúra javításáért, csatlakozz hozzánk ezen űrlap kitöltésével.”

Parászka Boróka újságíró az alábbi felvezetővel ajánlotta megtekintésre a rögzített felvételt:

Rendkívül kedves, naiv kezdeményezésnek indult ez a beszélgetés, de alkalmat adott arra, hogy néhány elhallgatott, elsumákolt ténnyel szembesülhessen a néző.

Éspedig:

  • hogy a kisebbségi érdekvédelem, vagy amit annak neveznek a magyar kisebbségi érdkevédelmi szervezetek elavult, szakmaiatlan, nemzetközi jogi szinten hiteltelen.
  • a kisebbségvédelmi kezdeményezések (minority safe pack, nemzeti európai régiók polgári kezdeményezések) éppen ezért – bármilyen lelkesedés és reménykedés is van mögötte – nem alkalmas a kisebbségvédelemre. Jogi pótcselekvés, időhúzás, és a választók megtévesztése. Egy valamire alkalmas, hogy politikai karrierjét köszörülje vele néhány, egyébként alulteljesítő politikus.
  • az etnikai politika az utóbbi években a játszmázás, a klientúra harc, a mindenféle önrendelkezés, polgári aktivizmus nélküli hatalmi machinációk terepévé vált. Ezért is fáradt ki az RMDSZ szavazótábora is, és vesztett harminc év alatt hétszázezer szavazatot (meg a demográfiai arányok változása miatt). Amikor etnopolitikáról beszélünk, akkor jusson eszünkbe: .1 milyen átláthatatlan módon kapott jelölést Vince Loránt az EP választásokon, és hogy tuszkolták át a választási küszöbön a Kárpátokon túlról érkezett 35 ezer szavazattal.
  • Ma mindenki az „előválasztás” varázsszóval üzletel, de az előválasztás mit sem ér, ha a politikai pártok elszakadnak a választóiktól, ha magánvállalkozásként, néhány fős lobbiklubként működnek. Akkor az előválasztás is csak a nomenklatúra játszmája.
  • Ne beszéljünk a magyar kormány kisebbségvédelméről, és Uniós fellépéséről, amíg a nemzetállami határok erősítéséért dolgozik.
  • Ne beszéljünk kisebbségvédelemről, amíg a magyar kisebbségi szervezetek nem szólalnak fel a kisebbségi jogaik miatt üldözött közösségekért, és azokért a menekültekért, akik kisebbségiként váltak célponttá, és kisebbségi jogaik sérülései miatt lettek földönfutóvá.
  • És egyáltalán: ne beszéljünk kisebbségi jogokról, amíg az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása és védelme nem cél.

Na hát ilyenekről van ebben a beszélgetésben szó. Sok benne a sóder, az igazi, sokat beszélő, mellébeszélő politikusok nyomják a rizsát, mint rendesen. De mivel ez egy naiv egyetemisták által kezdeményezett, politikailag nem kontrollált szabad eszmecsere, hát időnként terítékre kerülnek a kínos ügyek. És akkor eléggé elkerekednek a szemek.

Hallgassatok bele, pörgessétek át az unalmas részeket, van néhány pillanat, amikor megáll a kés a levegőben.
Köszi, Tabumentes Magyarország csapata!

További hasonló témájú videók