A XX. századi magyar filmművészet kiemelkedő alakja: Fejér Tamás

100 éve született Fejér Tamás Balázs Béla-díjas (1974) magyar filmrendező, egyetemi tanár, A Tenkes kapitánya; a Tüskevár; a Bogáncs; Az öreg bánya titka; a Pocok, az ördögmotoros című filmek rendezője.

Fejér Tamás e remek alkotásokkal együtt több mint 40 filmet készített hosszú alkotóélete során. A XX. század magyar filmművészetének kiemelkedő alakja Pécsett született 1920. december 29-én. Gyermek- és ifjúkorát szülővárosában töltötte, majd 1938-tól már a Hunnia Filmgyárban kezdett dolgozni, 1943-ban pedig megjelent a Film című szakkönyve, amiben elméleti és gyakorlati szempontból ír szakmájáról.

Rendezőként egyik első nagy sikere a Bogáncs c. Fekete István-regényből készült filmje volt, aminek több jelenetét szülővárosában, a Tettye környéki kis utcákban vették fel 1958-ban. A különböző televíziócsatornákon máig folyamatosan műsoron van az 1965-ben Siklóson forgatott A Tenkes kapitánya c. sorozat és az 1967-ben bemutatott Tüskevár. De Fejér Tamás nevéhez fűződik még a Ballagó idő, az Utánam srácok, Az öreg bánya titka, a Székács a köbön című, szintén nagy sikerű film.

Pályafutását keskenyfilmesként kezdte. 1937-ben A nő és a gép című amatőr filmmel Párizsban II. díjat nyert.

1945-ben részt vett a filmszakma újjászervezésében, a Színművészeti Főiskola oktatója volt, az Országos Filmhivatal keskeny- és kisfilmosztályának előadója volt. 1948-ban nevéhez fűződött az első felszabadulás utáni magyar szinkron elkészítése (Hősök hajója – Varjag cirkáló).

1949–1951 között a Hunnia gyártási főosztályvezetője volt. Ezután Várkonyi Zoltán és Fehér Imre rendezőasszisztense volt; 1956-tól önállóan rendezett. Az arc nélküli városban (1960) az ellenforradalom utáni idők társadalomrajzát vázolta fel izgalmas bűnügyi történet keretében.

1962-ben a Budapest Stúdió munkatársa volt. 1963-tól ismét a Hunnia munkatársa, ahol az egyik gyártási csoport vezetője volt. 1974–1980 között a Mafilm rendezői osztályvezetője volt. Több ízben vitte kamera elé Csurka István forgatókönyveit.

Egyik legfigyelemreméltóbb munkája a Kertes házak utcája című erkölcsrajz.