Kamen Csanev bolgár tenor a koronavírus-járvány áldozata lett

Ötvenhat éves korában, Sztara Zagorában tegnap elhunyt Kamen Csanev bolgár operaénekes.

A TV Zagora így számolt be a szomorú hírről:

A bolgár tenorista a szófiai konzervatórium elvégzése után a római Accademia Musicale-n képezte tovább magát, majd elnyerte a svédországi Jussi Björling-verseny első díját.

A szófiai Operában a Rigoletto Mantuai hercegeként debütált. Ezt követően a Prágai Nemzeti Opera tagja volt, majd szabadúszó énekes lett.

Első szerepei Faust, Werther, Almaviva gróf, Lenszkij, Edgar, Tonio, Alfred, Belmonte, Tamino és Don Ottavio voltak. Az utóbbi időben repertoárját drámaibb szerepekkel, Cavaradossi, Erik, Don José, Radames és Kalaf megformálásával bővítette, de fellép Des Grieux, Pinkerton, Riccardo, Don Carlos és Stiffelio (Verdi) szerepében is.

Számos jelentős európai operaház – a bécsi Staatsoper, a müncheni Deutsche Oper és a Bayerische Staatsoper, a hamburgi Staatsoper, a barcelonai Teatro Liceo – gyakori vendége. Atalantában Rodolfo, Edgar és Radames szerepében lépett fel, Philadelphiában Don Josét, Szöulban Manricot, Palma di Mallorcán Turiddut és Caniót, Amszterdamban Pinkertont alakította. Olaszországban a Terracinai Fesztiválon Cavaradossit, Rómában Verdi Requiemjének tenor szólóját énekelte.

Kamen Csanev olyan neves dirigensekkel dolgozott együtt, mint Lorin Maazel, Nicola Luisotti, Vladimir Jurowski és Paolo Carignani.