Távol Afrikától: A dögletes AFRIKAI SERTÉSPESTIS

Az új koronavírus okozta járványról szóló információk árnyékában alig figyelünk oda az idei év másik nagy veszélyére, amely hazánkban is megállás nélkül terjed egész évben.

Pedig vészesen közeleg a határidő a bejelentési kötelezettség teljesítésére:

A tenyésztőknek október 23-áig kötelező regisztráltatniuk sertésállományukat.

Akik ezt elmulasztják, a határidő lejártát követő első munkanaptól, október 26-ától indított szigorú ellenőrzések során büntetésre számíthatnak.

Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelőség (ŠVPS) igazgatója szerint a büntetés magánszemélyek esetében 100 és 400, egyéni vállalkozók és cégek esetében 400 és 3500 euró között mozoghat, ráadásul az állatállományt is elpusztítják.

A tenyésztők a regisztráláshoz szükséges űrlapokhoz és tudnivalókhoz a www.pssr.sk honlapon jutnak hozzá, a legfontosabb tudnivalókat azonban a szaktárca honlapján (www.mpsr.sk) is közzétették. Mičovský szerint a regisztráció a sertéspestissel kapcsolatos esetleges kárpótlások miatt is fontos, hiszen kárpótlásra csak a regisztrált tenyésztők számíthatnak.

Az alábbi kisfilm segít megérteni a megbetegedés lényegét és veszélyességét.

Az afrikai sertéspestis (ASP) nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amely iránt Európában a házisertés és az európai vaddisznó fogékony. Afrikában a közönséges varacskosdisznó és egyéb vaddisznó fajok, valamint Ornithodoros nembe tartozó óvantagok (lágy kullancsok) játszanak szerepet a betegség fenntartásában. Európában az óvantagok ASP átvitelével kapcsolatos szerepéről még viszonylag kevés információ áll rendelkezésre.

A betegség vírusellenes állatgyógyászati készítményekkel nem gyógyítható és az állatok védőoltására engedélyezett, hatékony oltóanyag (vakcina) sem áll rendelkezésre. Az ASP vírusa iránt a sertés és a vaddisznó minden életkorban fogékony és a megbetegedett állatok szinte kivétel nélkül elpusztulnak. Az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, de a felelőtlen emberi magatartásnak a betegség terjesztésében döntő szerepe lehet.

A hazai adatok és előírások ezen a  linken érhetők el.