https://youtu.be/u2bi5Nm04jI

Ő a névadója a Helen Hayes-díjnak

A 120 éve született Helen Hayes kétszeres Oscar-díjas amerikai színésznő közel 70 éves pályafutása alatt kiérdemelte az „Amerikai Színház First Ladyje” becenevet, és az első 12 ember egyike volt, akik karrierjük során elnyerték az Oscar-, az Emmy- és a Tony-díjat egyaránt. Hollywood egyik első igazi mozisztárja volt, akinek karrierje még a 30-as években kezdődött.

93 évet élt, s mivel már ötévesen Shakespeare-darabban játszott, pályafutása átfogta szinte az egész XX. századot, nem csoda hát, hogy élete utolsó évtizedeiben nagy idők tanújaként tisztelték.

Helen a Shakespeare Egyesület tagja volt, így számos projektben vállalt szerepet. A színjátszás támogatása mellett az egészségügyben is segédkezett. A színházi portól kialakult asztmája miatt rendszeresen járt kórházi kivizsgálásokra és úgy döntött, hogy alapít egy asztmásokat segítő szervezetet is. Emellett egy rehabilitációs klinikán dolgozott és negyvenkilenc éven át segítette a fogyatékkal élőket.

A kórház 1974-ben a sok-sok támogatást meghálálva felvette a színésznő nevét. A neves színművész ezt követően is részt vett a Helen Hayes Rehabilitációs Kórház összes jótékonysági rendezvényén és mérhetetlen emberszeretete egészen haláláig végigkísérte életét.

Hayes 1986-ban megkapta az Egyesült Államok legmagasabb civil kitüntetését, az Elnöki Szabadság Érmet Ronald Reagantől. Ő a névadója a Helen Hayes-díjnak. Ez egy washingtoni színházi díj, amellyel a városi színészeket tüntetik ki 1984 óta. Az egykori Fulton Színház a New York-i Broadwayen is az ő nevét viseli, ő maga is meglátogatta 1988-ban.

A filmiparban betöltött szerepének köszönhetően csillagja megtalálható a Hollywood Walk of Fame-en.

Egy teljes, családi filmkomédia ma estére Helen Hayes főszereplésével a linken: Ellopták a dinoszauruszt (1975)!

Időskori felvételen: