Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza

Elkészült az emberi agy első háromdimenziós digitális atlasza – adta hírül tegnap a Heti Világgazdaság.

Több mint 25 évnyi munka után sikerült összeállítani az emberi agy digitális atlaszát, ami megmutatja, hogyan épül fel a legfontosabb szervünk.

A Julich-Brain atlaszt a Science című tudományos folyóiratban mutatták be.

Az európai Emberi Agy Projekt (HBP/Human Brain Project) keretében elkészült atlasz csaknem 250 strukturálisan különböző agyterületet mutat be, amelyeket 10 emberi agy elemzése alapján határoztak meg a kutatók. Ehhez több mint 24 ezer rendkívül vékony keresztmetszetet digitalizáltak, illesztettek össze háromdimenzióssá és térképeztek fel a szakemberek.

Mikroszkóp alatt jól látszik, hogy az emberi agy egyértelműen megkülönböztethető területekre oszlik. Ezek a területek az idegsejtek eloszlásában és sűrűségében, valamint a funkciójukban különböznek egymástól.

A németországi Jülich Kutatóintézet igazgatója és a Düsseldorfi Egyetem professzora, Katrin Amunts szerint a digitális agyatlasz egyrészt segíteni fogja az agyi képalkotással kapcsolatos tanulmányok eredményeinek pontosabb interpretálását, másrészt az agy egyfajta Google Earth-ének alapjául szolgálhat.

Az atlasz megszületéséhez több mint negyed évszázadnyi kutatómunkára volt szükség. Többtucatnyi szakértő dolgozott egyebek között az agyterületek közötti határvonalak meghatározásán.

Az eredmények szerint az egyes agyterületek mérete és elhelyezkedése eltérő a különböző agyakban. A kutatók különösen nagy eltéréseket tapasztaltak a Broca-terület – az emberfélék agyának motoros beszédközpontja – esetében, míg a látással elsődlegesen összefüggő agyterület jóval egységesebbnek tűnt.

A Julich-Brain atlasz éppen ezért az egyes régiók valószínűsíthető elhelyezkedését és formáját adja meg.

Kiemelt kép: © Forschungszentrum Julich / Katrin Amunts

(Visited 61 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: