Végtelen alapanyag az elektromobilok akkumulátorához?

Tengervízből nyernék ki a lítiumot egy új, hatékony módszerrel. Tudósok egy csoportja végtelennek tűnő lítiumlelőhelyet fedezett fel: rájöttek, hogyan vonhatják ki a könnyűfémet a tengervízből – számol be a Qubit.hu.

A világ óceánjai becslések szerint mintegy 180 milliárd tonnányi lítiumot tartalmaznak, de igencsak felhígított formában (mintegy 0,2 részecske per millió).

A stanfordi Yi Cui vezette kutatócsoport először egy lítiumion-akkumulátor elektródáját használta arra, hogy csapdába ejtse a lítiumionokat. Már csak azt kellett megoldani, hogy a vízben sokkal nagyobb mennyiségben jelenlévő nátriumot távol tartsák az elektródától. Ennek érdekében titánium-dioxiddal vonták be az elektródát. Mivel a lítiumionok kisebbek, mint a nátrium, az elektródához igyekezve könnyebben átjutnak a rétegen. Ezután a kutatók az elektromos feszültség ciklikusságán változtattak: először negatív feszültséget alkalmaztak, majd rövid időre leállították, aztán pozitív feszültséget vezettek az elektródába, és ezt is leállították. A kutatók szerint a feszültség ciklikus váltakozásával koncentrálható a lítiumionok mennyisége: már tíz efféle ciklus után 1:1 arányban vált el egymástól a lítium és a nátrium. 

Ez a folyamat jelentősen meggyorsíthatja a könnyűfém kinyerésének folyamatát, mondta a Science magazinnak Chong Liu, a Chicagói Egyetem egyik anyagtudósa, aki korábban Cui laboratóriumában dolgozott. A módszer szerinte még mindig nem elég olcsó ahhoz, hogy versenyre kelhessen a lítiumbányászattal, de azt is hozzátette, hogy az új technológia hatásosnak bizonyulhat a kidobott, elhasznált akkumulátorokban lévő lítium kinyerésére is.

Az elektromos autók egyre növekvő piaca elemzők szerint a következő években a lítium iránti kereslet megháromszorozódásához vezethet.