https://youtu.be/FsNqTw02h0U

Raksányi Gellért (1925–2008)

95 éve született Raksányi Gellért, a magyar színházművészet egyik legismertebb karakterszínésze. Robusztus alkata, zengő orgánuma míves beszéde, pontos karakterformáló képessége, színpadon, filmen egyaránt összetéveszthetetlenné tette. Alakításait nagy jellemformáló erő, szuggesztív előadásmód, mélységes humor jellemezte. Jelentősebb szerepei között volt Biberach (Katona József: Bánk bán), Szmirnov (Csehov: A medve), a postás, Örkény István Tóték című darabjában és Vukovics Sebő Illyés Gyula Fáklyalángjában.

Színpadon játszott a Vízkereszt, vagy amit akartok; A revízor; a Tizenkét dühös ember; a Légy jó mindhalálig; A velencei kalmár; Az ember tragédiája és a Rómeo és Júlia című darabokban is. Olyan filmekben lehetett látni, mint a Ludas Matyi, a Körhinta, az Édes Anna, a Pénzcsináló, A tizedes meg a többiek, a Csárdáskirálynő, a Hamis a baba vagy a Sose halunk meg.

Számos tévésorozatban is szerepelt – többek között a Szomszédok című tévésorozat Kutya ura volt. Ekkor már igazi színészlegendának számított, saját becenevén szerepelhetett a sorozatban (Kutyu). Ez a név hároméves korában ragadt rá, amikor egy vadászaton kutyák hívták fel a hajtók figyelmét az eltévedt kis Gellértre.

Hosszú pályafutása során több mint 50 filmben és tévéfilmben szerepelt, számtalan szerepbe ugrott be, Németh László: Galilei élete című drámájának — a címszerepen kívül — valamennyi szerepét eljátszotta az évek során.