Elhunyt Olivia de Havilland, az Elfújta a szél sztárja

104 éves korában elhunyt Olivia de Havilland kétszeres Oscar-díjas színésznő, az Elfújta a szél című filmklasszikus egyik sztárja.

Olivia de Havilland az 1930-as években egy sor kalandfilmmel futott be, játszott a Kertész Mihály és William Keighley rendezte Robin Hoodban és Kertész Halálfejes lobogó című filmjében is. Elsősorban azonban arról ismert, hogy Melanie szerepét játszotta az Elfújta a szél című filmben, amiért Oscar-díjra is jelölték.

Később aztán meg is kapta a díjat az 1946-ban bemutatott Kisiklott élet című romantikus dráma női főszerepéért. Három évvel később pedig ismét Oscar-díjas lett William Wyler Az örökösnő című filmjével.

Az ötvenes évektől Párizsban élt. 1962-ben tért vissza New Yorkba. Fellépett a Broadway több darabjában, a hetvenes években számos film epizódszerepét alakította, majd televíziós szerepeket is játszott. Az Anasztázia című minisorozatért Golden Globe-díjjal jutalmazták. Utolsó szerepét 72 évesen A nő, akit szeretett című tévéfilmben játszotta 1988-ban.

2008-ban, 92 évesen, George W. Bush kitüntette az amerikai Nemzeti Művészeti Érdeméremmel. Emellett megkapta például a francia becsületrendet és 2017-ben a Brit Birodalom Érdemrendjét is.

Kiemelt kép: Olivia De Havilland az 1939-es Elfújta a szélben

(Visited 49 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: