Körte-atka

A körtelevél-gubacsatka elleni védekezés nehézkes, és el is hanyagolható, ha azonban valaki mégis meg szeretne tőle szabadulni, annak talán hasznos ez a videó.Már a virágzás elején látható, hogy a leveleken sok kis szemölcsszerű folt van a levél mindkét oldalán. Ezek az atka szívogatása nyomán keletkeznek, belsejükben élnek az atkák, és tojásaikat is ott rakják le.

A körtelevél gubacsatka leggyakrabban a fiatal körtefák zsenge leveleit támadja meg, de ha elszaporodik, akkor egyre nagyobb kártételt okoz a gyümölcsösben. A kártevő tudományos neve Epitrimerus pyri (más néven: Phytoptus pyri), amelyből a „pyri”-rész a körtére utal. Angol neve Pear Leaf Blister Mite.

A sodródott levelek nem az atkafertőzés miatt vannak, hanem a körte sajátossága, hogy a fiatal levelek eleinte sodródottak, de ezeket is megtámadhatja az atka.

A kifejlett atka 0,2 mm nagyságú, megnyúlt testű, fehéres színű, 4 lábú állat. Évente 2-3 nemzedéke van. A gubacsok eleinte halványzöldek, vagy pirosas színűek, később elfeketednek. Az elhalt, elfeketedett gubacsokból új levelekre költöznek az atkák.

A telet a rügypikkelyek védelmében vészelik át.

Komoly károkat nem okoz, a szakkönyvekben gyakran meg sem említik. Mivel a gubacsban tartózkodó kártevők ellen nem hatásosak a kontakt növényvédő szerek, ezért az atkák ellen is alkalmazható, felszívódó rovarölő szer használata javasolt. Védekezni atkaölő és kéntartalmú szerekkel lehet, de alkalmas a Bi-58, a Zolone, és az olajos szerek is.