Oliver von Dohnányi 65

Oliver von Dohnányi karmester Trencsénben született, majd hegedűt, zeneszerzést és vezénylést tanult a Pozsonyi Konzervatóriumban és a bécsi Zeneakadémián Václav Neumann, illetve Otmar Suitner irányításával. Számos versenyen ért el sikereket, például a Prágai Tavasz Talich Karmesterversenyen 1985-ben, a Magyar Televízió Karmesterversenyén 1983-ban, illetve Sienában megnyerte a rangos Respighi-díjat és az 1989-es Salzburgi Ünnep Játékokon egy különdíjat Juraj Filas Momento című operájának tévéfelvételéért, melyet a Prágai Szimfonikus Zenekarral rögzített.

1979–1986 között a Szlovák Rádiószimfonikus Zenekar karmestere Pozsonyban, 1986–1991 között a Szlovák Nemzeti Opera zeneigazgatója.

A prágai Károly Egyetem Művészeti Együttesének, illetve a Canticorum Iubilo Kamarazenekar művészeti vezetője is volt, illetve a Prágai Nemzeti Színház zeneigazgatója volt (1993–-1996 és 2004–2007 között), a Szlovák Sinfonietta Kamarazenekar első karmestereként és az osztravai Morva-Sziléziai Nemzeti Színház művészeti vezetőjeként is dolgozott.

2007-ben a Szlovák Nemzeti Opera művészeti igazgatójává nevezték ki. A 2015/2016-os évadtól a Jekatyerinburgi Állami Opera és balett Akadémia első karmestere.

Számos turnén vett részt többek között a Szlovák Filharmonikusok, a Slovak Sinfonietta, a Zágrábi Rádiószimfonikus Zenekar, a Szlovák Rádiószimfonikus Zenekar együttesével, de fellépett a Szentpétervári Filharmonikus Zenekar, a Cseh Filharmonikusok, a London Mozart Players, a Saarländischer Rundfunk, a Pozsonyi Rádiószimfonikusok, a Yomiuri Nippon Szimfonikus Zenekar, a Chicago Sinfonietta, a Royal Liverpool Philharmonic Orchestra és a Vorisek Szimfonikus Zenekar élén is Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Hollandiában, Magyarországon, Prágában, Szlovákiában, Svájcban, Japánban és az Egyesült Királyságban.

A Gustav Mahler Európa Díj és az Európai Unió Művészeti Díjának kitüntetettje (2011).

Felső videó:

Holocaust memory concert • The Danubia’s 2014/15-ös, Íme, az Ember (Here is the Human) titled series 2nd concert
Közreműködik: FARKAS GÁBOR (piano)
Vezényel: OLIVER VON DOHNÁNYI
2014. november 2., Zeneakadémia

Forrás: Óbudai Danubia Zenekar

Kapcsolódó:

Oliver von Dohnányi: Mindennél fontosabb, hogy Magyarországon szeretik Dohnányi Ernő zenéjét