Hétvégén ingyen nézhetők ezek az 1848/49-es témájú magyar filmek

A Nemzeti Filmintézet nyolc filmet tesz szabadon hozzáférhetővé az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának alkalmából. 

A 2020. március 14-én és 15-én ingyenesen, online nézhető válogatás filmjei sokoldalú képet nyújtanak arról, hogy az egyes korszakokban, a különböző filmes műfajokban hogyan alakult a történelmi emlékezet.

Föltámadott a tenger (Szemes Mihály, Ranódy László, Nádasdy Kálmán, 1953) 

Föltámadott a tenger az ötvenes évek legnagyobb filmes vállalkozása volt. Nádasdy Kálmán és két rendezőtársa monumentális színes filmet forgattak, amelynek középpontjában az 1948-as forradalom és szabadságharc, illetve Petőfi és Bem barátsága áll, a kor ízlésének és ideológiájának megfelelő feldolgozásban. A főszerepeket Görbe János, Makláry Zoltán és Básti Lajos alakították.

Petőfi ’73 (Kardos Ferenc, 1972)

Kardos Ferenc filmje, a Petőfi ’73 a költő születésének 150. évfordulója alkalmából készült. Budapesti és pápai gimnazisták „forradalmi passiójátékban” elevenítik fel Petőfi életének eseményeit. A diákok újraértelmezik Petőfi forradalmiságát, és vitákban tisztázzák saját, a forradalmisággal kapcsolatos fogalmaikat, jelenkori cselekvési lehetőségeiket, a társadalomhoz való viszonyukat.

János vitéz (Jankovics Marcell, 1973) 

Petőfi Sándor születésének 150. évfordulójára készült Jankovics Marcell János vitéz című animációs filmje is. A néphagyományt, a szecessziót és a pop artot egyedi módon ötvöző zenés rajzfilmmel indult el indult a magyar egész estés animációs filmek gyártása.

80 huszár (Sára Sándor, 1978 ) 

Sára Sándor monumentális történelmi filmje, a 80 huszár az 1848-as szabadságharcokra Lengyelországból hazaszökő Lenkey-huszárszázad valóságos történetét eleveníti fel. Az osztrák birodalmi haderők fokozatosan felmorzsolják, és kivégzik a dezertőröket. Történetükben Sára a honvágy, a hazaszeretet megszállott és átgondolatlan érvényesítését naturálisan ábrázolja. A film jelenetsorain 1956 és 1968 történelmi tapasztalatai is átszűrődnek. A film főbb szerepeit Tordy Géza, Madaras József, Cserhalmi György, Dózsa László és Oszter Sándor alakították.

Psyché (Bódy Gábor, 1980) 

Bódy Gábor évszázadokon átívelő, monumentális víziója, a Weöres Sándor verses elbeszélése alapján készült Psyché a reformországgyűlések, s a megtorlások világáról is emlékezetes képet rajzol. Háromrészes, rendezői változat.

Ünnepeink (Macskássy Katalin, 1981) 

Macskássy Katalin animációs rövidfilmjében, az Ünnepeinkben kisiskolás gyerekek mesélnek rajzban és szóban a szocializmus időszakában megélt állami ünnepekről, köztük március 15-ről.

Szirmok, virágok, koszorúk (Lugossy László, 1984) 

Lugossy László berlini Ezüst Medve-díjas filmje, a Szirmok, virágok, koszorúk a világosi fegyverletétel után játszódik. A megtorlások, a passzív rezisztencia a titkos ügynökök világa s az esetleges folytatás lehetőségei jelennek meg a Cserhalmi György és Őze Lajos főszereplésével forgatott filmen.

A Hídember (Bereményi Géza, 2002)

Bereményi Géza filmeposza, A Hídember Széchenyi István, a legnagyobb magyar élettörténetét dolgozza fel fiatalságától a döblingi tragédiáig. Az Eperjes Károly, Cserhalmi György és Darvas Iván főszereplésével készült filmben az emberi dráma mellett megfogalmazódnak a reformkor és elbukott szabadságharc legnagyobb kérdései.

 

A filmeket ezen a linken megtalálja, válogasson kedvének tetszően!

______________________

Videó: 13 percbe sűrítve, hogyan jelenik meg a történelem a magyar filmgyártásban.

Bereményi Géza – A Hídember, Bódy Gábor – Psyché, Kardos Ferenc – Petőfi ’73, Kalmár László – Déryné, Keleti Márton – Erkel, Nádasdy Kálmán, Ranódy László, Szemes Mihály – Föltámadott a tenger, Pacséry Ágoston – Szováthy Éva, Sára Sándor – 80 huszár , Várkonyi Zoltán – A kőszívű ember fiai, Várkonyi Zoltán – Egy magyar nábob

Készítette: Konkol Máté