Frédéric Chopin 210

Frédéric François Chopin lengyel zeneszerző és zongoravirtuóz 210 éve született. Az anyakönyvi kivonatában február 22 szerepel, mint születési nap, de Chopin és a családja is március 1-et tartotta születésnapjának. Zongorára komponált műveiben (zongoraversenyek, prelűdök) a lengyel népzene motívumai bukkannak elő.

Csodagyermek volt, már 7 évesen megalkotta első kompozícióit, zongorajátékával az arisztokráciát szórakoztatta Varsóban. 1831-ben Párizsba ment, ahol tanítványok vették körül. A romantikus zene képviselőjeként improvizációival tűnt ki a kortárs zeneszerzők – Robert Schumann, Liszt Ferenc, Bedřich Smetana – közül.

Chopin leghíresebb prelűdje, és egyben az egyik legismertebb műve a 15. prelűd, nem véletlenül. Az esőcsepp elnevezést George Sand akasztotta rá, holott Chopin mindig is tiltakozott, hogy a műveinek címet adjanak és ezáltal megmagyarázzák.Sand és Chopin titokban akarták tartani fellobbant szerelmüket, ezért 1838-ban elutaztak Mallorca szigetére, ahol el akartak bújni a párizsi nyüzsgő élet elől. De a nyugalom és pihenés helyett hamar kiderült, hogy a mallorcai tél is hideg, esős, szeles. Egyik nagy vihar alkalmával Chopin csúnyán megfázott, és a helyiek féltek a tüdővésztől, ezért nemes egyszerűséggel elzavarták őket Palmából. Egy Valldemosa nevű kis falu melletti kolostorban találtak csak szállást, és Chopin ott fejezte be a 24 prelűdjét.

További hasonló témájú videók