A Genfi Emberi Jogi Filmfesztivál díjazottai

Nyilvánossá tette díjazottainak listáját a Genfi Emberi Jogi Filmfesztivál és Fórum, a világ egyik legfontosabb humanitárius témájú filmszemléje. A koronavírus keresztülhúzta ugyan a mustra terveit, ám meghirdették a fórum 2.0-ás, online verzióját, így a zsűri is az interneten nézte meg az alkotásokat.
A nagydíj Alexander Nanau filmjét illeti, a Collectivet, ami egy látványos politikai thriller, egy újságíró története, aki a romániai Collective nevű nightklubban keletkezett, emberéleteket követelő tűz körülményeit vizsgálja, és az általa feltárt korrupciós szálak az egészségügyi minisztériumig érnek. 2015. október 30-án 27 ember halt meg a romániai éjszakai klubban a lángok között. További 37 sérült pedig a kórházakban, fertőzésekben. A tragikus történések országos botrányt robbantottak ki, tömegek vonultak az utcákra. A kormányt, annak korruptságát tették felelőssé mindazért, ami bekövetkezett.

A Gilda Vieira de Mello-díj, egyben a Barbara Hendricks alapítvány elismerése pedig a Radio Silence című alkotást, Juliana Fanjul filmjét illette.

Az ismert mexikói rádiós műsorvezető, Carmen Aristegui a fake news, a kormányzati korrupció és az ahhoz kapcsolódó kábítószer-kereskedelem ellen harcolt. Amikor a rádióállomás 2015-ben elbocsátotta, elindította a saját csatornáját, és azóta online sugároz: jelenleg körülbelül 18 millió hallgatója van.

Ennek a dokumentumfilmnek a középpontjában Carmen Aristegui, a harcos, a mexikói újságíró figurája áll, akinek bátorsága annyiunk számára nyújt inspirációt. Ez a fajta bátorság véleményem szerint most különösen megrázó volt a zsűri számára, ebben a járványhelyzetben. Egy üzenet, hogy ne adjuk fel, ne adjuk fel! Így jött létre a 2.0 mustra, hogy eljuthasson ezeknek a filmeknek az üzenete az emberekhez, ezekben a kritikus időkben.

A fikciós- és emberi jogi nagydíjat az argentín Maura Delpero Maternal című alkotása nyerte.

Argentínában, egy olyan országban, ahol az abortusz még nem engedélyezett, a Delpero az első játékfilm, amely ezzel a fontos társadalmi kérdéssel foglalkozik. A filmben várandós, többségükben kiskorú lányok laknak együtt apácákkal.

A genfi fesztivál Kínától Palesztinán át Szudánig számos térséggel foglalkozik, és a klímavészhelyzet is fontos témája a programoknak. A világunk komoly problémáit feldolgozó beszélgetéseket bárki megnézheti, elég felkeresnie a fesztivál honlapját, vagy a Youtube-csatornáját.