Macskássy Izolda 75 éves

Macskássy Izolda festőművész Marosvásárhelyen született. Híres korondi család tagja. Édesanyja, Kovács Izabella élvonalbeli sportoló – vívásban, lovaglásban, repülésben, teniszben, úszásban és a téli sportszakágakban is kiváló – volt. Édesapja, Macskássy Miklós magyar királyi tisztként szolgált. 

Képzőművészeti tanulmányait Erdélyben, majd romániai ösztöndíjjal Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban végezte. 1961 óta él Magyarországon, itt diplomázott 1968-ban, majd 1971-ben megkapta a magyar állampolgárságot. 1972-ben ment férjhez, házasságából 1974-ben született Áron fia, majd 1979-ben Viola nevű lánya.

Selyemre festett alkotásai és selyem kollázs képei mind Magyarországon, mind külföldön népszerűek. Gyakori hazai kiállításai mellett a világ majd minden kontinensére meghívták alkotásaival. Rendszeresen kiállít Ausztriában, Német­országban pedig állandó tárlata van.

Macskássy Izolda művészetére jellemző, hogy nagyon dekoratívak, megdöbbentően hangulatos színekben pompáznak. A kollázsoknak a fénytöréseknek és a nemes selyem struktúrájának köszönhetően szinte mélysége, dimenziója van. A selyem-grafikák mély elmélyülésről és fantasztikusan kifejező erejű grafikai képességéről tesznek tanúbizonyságot. 

Macskássy Izolda gyűjtötte és készítette a festményeket – egy 2014-es lakástűzben harmincnál is több saját festménye veszett oda, de elégett egy ikonkép a 17-18.század fordulójáról és egy századfordulós csillár is. Csak az épületkár 30 milliós, az ingóságokról nem beszélve. A legijesztőbb a történetben, hogy a festőművész állítása szerint régóta fenyegették ellenzéki politikai kiállása miatt, névtelen telefonhívásokkal zaklatták. Előtte történt már egy szándékos tűzeset, de akkor időben észrevették.

2016-ban több mint száz kitüntetett között ő is visszaadta lovagkeresztjét az ellen tiltakozva, hogy a szélsőjobboldali, gyakran obszcén kirohanásairól ismert Bayer Zsolt újságíró-publicista is megkapta a lovagkeresztet augusztusban.

„Azért csak most adom vissza a kitüntetésemet, mert azt hittem, hogy a két évvel ezelőtti lakástüzemben odaveszett.
A tűznek nem kellett, és most már nekem se.”