Asimov beteljesült jóslatai

Isaac Asimov az egyik legtermékenyebb science fiction író volt. Első művét még 1937-ben írta, és azóta rengeteg dolog vált valóra abból, ami a fejében megszületett. Most két írását vesszük górcső alá: egy 1964-ben írt cikket arról, milyen lesz a világ 50 év múlva, és egy rövid történetet az Alapítvány-Birodalom-Robot gyűjteményből. (Az Alapítvány-Birodalom-Robot történetek a XX. században kezdődnek, és több mint 20 ezer évnyi fikciót tartalmaznak az emberiség jövőjéről.)

Háztartási robotok

Asimov jóslata szerint 2014-ben a házimunka nagy részét már egyszerűbb robotokra bízhatjuk. Ezek képesek feltakarítani a földre szórt szemetet, összeszedni a ruhákat, és ha szükséges, szétválogatják a mosnivalót.

A háztartási robotok a technika mai fejlettségi fokán már léteznek, elég csak a „robotporszívókra” gondolni. Ezekben – szemben a hagyományos porszívókkal – csak egy kisebb teljesítményű villanymotor és néhány kefe segíti a takarítást. Akkumulátorról működnek, amik viszont jóval alacsonyabb kapacitásúak, mint amit Asimov előre vetített. A rajta futó program segít, hogy magától bejárja (és feltakarítsa) az egész szobát, kikerülje az akadályokat, és azonosítsa a koszosabb részeket, de a robotika 3 törvényéről esetükben azért korai még beszélni.

A videón jól látható, ahogy még a mozgó akadályokat is kikerüli.

Robotkutya

Robot történetek közül „Az egy fiú legjobb barátja” című novella arról szól, hogy 1995-ben, a Holdon élő kolónián egy fiú kap egy élő kutyát (egy skót terriert), miközben neki már van egy robotkutyája. Ez a robotkutya sokban hasonlít a valódi kutyákra: össze tudja ugrálni gazdáját, remekül alkalmazkodik és tudja, mivel vidítsa fel tulajdonosát. További előnye, hogy nincs szüksége szkafanderre, hogy a Holdon járjon, és akár életet is menthet a holdi környezetben. A fiú annyira szereti a robotkutyát, mint egy igazit, és amikor el akarják választani tőle, az akkora trauma számára, mint megválni egy igazitól.

Talán a legismertebb robotkutya Aibo lehet. Ezt a Sony dobta piacra 1998-ban. A tervezéskor lehet, hogy valami Asimovéhoz hasonló dolgot akartak létrehozni, de „nem sikerült maradéktalanul”. A test jóval kezdetlegesebb mozgást enged csak, és a programozása is csak jóval kevésbé életszerű viselkedésre teszi alkalmassá. Tovább rontja a kutya-imidzset, hogy emberi nyelven beszél, zenél, és pörgeti a szájában a műcsontot. (Persze ettől még a maga idejében szép teljesítmény volt!)

Közben a robotizáció is fejlődik, és megszámlálhatatlan kísérleti darab születik; ezek közül néhány érdekesebb:

https://youtu.be/NjkpTfLVSzk

A Föld népessége

Az 1964-es cikk szerint a Föld lakossága 2014-re kb. 6,5 milliárd lesz, ezen belül az USA lakossága el fogja érni a 350 milliót. A valós szám 2014-ben kb. 7,2 milliárd és 320 millió volt, vagyis csak kb. 10%-nyit tévedett mindkét esetben. 

Asimov azt jósolta, hogy 2014-re a szegények aránya jóval nagyobb lesz, mint 1964-ben,
amit sajnos szintén eltalált.

Sokkal érdekesebb, hogy a 10%-nyi tévedés egyik oka is megtalálható a cikkben.

Úgy számolt, hogy ha a népesség változatlan ütemben nő tovább, akkor a lakosság 40 év alatt meg fog duplázódni. Mivel 1964-ben 3 milliárd ember élt a Földön, ebből 7,13 milliárd adódik 2014-re.

Asimov viszont bízott abban, hogy az emberiség felismeri a túlnépesedés kockázatait,
és emiatt a születésszabályozáshoz fog folyamodni
.

Szerinte a születésszabályozással kapcsolatos felvilágosító munkának 2014-re már jelentős eredményeket kellett volna elérnie
–  ezért tippelt csak 6,5 milliárd főnyi populációra 2014-ben.

 

Kelemen Szabolcs

 

További hasonló témájú videók