Okostoll gyerekeknek

Az észtországi Tallinnban egy újfajta eszközt vetnek be annak érdekében, hogy felkeltsék az óvodáskorú gyermekek érdeklődését az olvasás iránt. Az innováció ötvözi a régimódi mesemondást és az új digitális technológiát. Az okostoll reagál a könyvek szövegeire, énekel, verseket mond, lettül és észtül tesz fel kérdéseket.

A Smart Pen azokat a gyerekeket is rávezeti az olvasás élményére, akik eddig az okostelefonjukat vagy a tabletjüket bújták csak. 

Megfoghatják a tollat, a kép fölé illeszthetik, és a könyv életre kel. 

A projektben résztvevők öt könyvet és egy játékot alkottak lettül és észtül. Az EU Kohéziós Alapok 370 ezer euróval támogatta őket. Az eredményt most több mint 400 óvodában tesztelik.

Az egyik szerző szerint nagy szükség van ezekre a könyvekre, mivel vannak olyan gyerekek, akiknek nincsenek is otthon könyveik, a szüleik pedig nem olvasnak.

Az oktatási szakértők közreműködésével kidolgozott sorozatokat most értékelik ki abból a szempontból, mennyire sikerült céljaikat elérni. Úgy vélik, a Smart Pen hatékony eszköz, amely ráveszi a gyerekeket az olvasásra.