James Young, a Styx zenekar gitárosa és énekese 70

70 éves James Young, a Styx zenekar gitárosa és énekese. Young legnagyobb példaképeiként Hendrix -et, a Jethro Tull -t és a Led Zeppelin -t tartotta.

A családja már ötéves korában elkezdte a kisfiú bevezetését a billentyűk világába, de mint oly sok tinédzser, később ő is a gitárt választotta a zongora helyett. Természetesen James Young is Jimi Hendrixtől, Eric Claptontól, Johnny Wintertől és a többi gitármágustól kapta a „fertőzést”.

A kezdeti lépéseket különösebb feltűnés nélkül olyan helyi bandákban tette meg, mint a Catalinas és a Monterey Hand. A 60-as évek végén már a később TW4-re rövidülő nevű Tradewindsben gitározott. Itt a Panozzo fivérek – Chuck basszusgitáron, John dobon – Dennis DeYoung billentyűs-énekes és John Carulewski gitáros voltak a társai. Ismét átkeresztelték a bandát, a mitológiából eredő Styx név – a pokolbéli folyó, amelyen Kháron ladikján kelnek át a holt lelkek a túlsó partra – már szerencsét hozott számukra.

A nevüket viselő 1972-es bemutatkozó album és az azt követő Styx II ugyan még nem aratott osztatlan elismerést, de a 70-es évek közepén Carulewski helyére érkező Tommy Show gitáros énekes óriási lendületet adott a zenekarnak. 1974 végén megjelent Lady című kislemezüket milliós nagyságrendben, az 1977-es The Grand Illusion című LP pedig hárommillió feletti számban kelt el. A gitárcentrikus, kemény zene, a nagy ívű dallamok, a kimagasló énekesi adottságok és végül a látványos show-elemek, rengeteg hívet szereztek a zenekarnak. Íme emlékeztetőül legnagyobb slágereik közül néhány: Babe, The Best of Times, Come Sail Away, Too Much Time on My Hands és végül a Mr. Roboto.

1984-re már pump-rock bandának kezdték őket tartani, ám az anyagi sikerek ellenére úgy érezték, kicsit egy helyben járnak, ezért feloszlatták a zenekart. Hat év után azonban összekapták magukat és Edge Of The Century címmel újabb nívós albumot adtak ki. Az 1999-ben megjelent Brave New World című LP-ről – amelynek címét Aldous Huxley-től kölcsönözték – alkotói azt mondták, hogy ez a legrockosabb lemezük 1978 óta. „A szép új világ”-ot klasszikus felállásában készítette a banda, most jöttek össze először az 1983-as Kilroy Was Here című lemezük óta.

Az ezredfordulón egy koncertlemezzel álltak elő Arch Allies: Live at Riverport címmel, melynek érdekessége, hogy a REO Speedwagon muzsikusaival közösen készítették. Egy évvel később már saját koncertalbummal rukkoltak ki Styx World: Live 2001 címmel. Legutóbbi munkájukat Cyclorama címmel 2003 februárjában dobták piacra, de ezen a Styx 70-es években is játszó zenészei közül már csak ünnepeltünk, James Young és Tommy Show maradt hírmondónak. (Géczi László)