Emil Škoda, a fegyvergyáros

180 éve született Emil Škoda cseh gépészmérnök; a Škoda Művek alapítója. Gépészetet tanult Németországban, majd hazatérve onnan egy kis pilseni gyár főgépésze lett, és 3 évvel később (1869) megvásárolta a gyárat.

Az üzem ekkoriban csak alkatrészeket gyártott, ezért Škoda bővítésbe kezdett. 1886-ban vasúti vonalat kötött a gyárba, majd az 1890-es fejlesztések után kezdődött a géppuskák gyártása az Osztrák–Magyar Monarchia hadseregének. Az évek során több üzemre is szert tett Škoda és 1899-ben megalapította a Škoda Művek vállalatot. Más üzemek megvásárlása révén a Skoda Holding a Monarchia egyik legnagyobb fegyvergyártó vállalata lett, mégpedig a nehézfegyvereket, különösen az ágyúkat is beleértve.

Škoda már nem élhette meg a Holding egyesülését a Laurin és Klement társasággal – az első személygépkocsikat, az ős-Škodákat nem is a Škoda fejlesztette ki, hanem a Laurin és Klement cég, amely 1911-ben csak úgy volt képes továbbfejlődni, hogy egyesült a Škodával. Ettől kezdve már Škoda autókat is gyártottak.

Rendkívüli gépészeti tudásának köszönhetően gépészetet oktató doktor és professzor volt Bécsben. Az üzemekből befolyó pénzből sok alkotót szponzorált.

1900-ban hunyt el. A pilzeni Szent Nicolas temetőben van a nyugvóhelye.

Címvideó: Egy régi Škoda-reklám.