Madách Imre (1823–1864) 

A 155 éve elhunyt Madách Imre (1823–1864) drámai költeménye, Az ember tragédiája egy csapásra a nemzeti irodalom klasszikusai közé emelte szerzőjét.

Egy klasszikus előadással idézzük fel nagy művét:

Madách Imre viszonylagos jólétbe született 1823-ban, egy középnemesi család sarjaként. Szüleinek birtokán nevelkedett, és apja korai halála után is volt annyi jövedelme és vagyona a családnak, hogy jó ideig gond nélkül meg tudtak élni, és még a taníttatására is futotta. Olyannyira, hogy tinédzserként az anyanyelvén kívül már hat nyelven beszélt, zenélt és festészetet tanult. Joghallgató lett, és húszévesen már ügyvéd, majd királyi táblabíró volt Nógrád megyében…

_______________

Videó: Madách-kúria (Csesztve) • Nógrád TV

1844 decemberétől 1853 szeptemberéig Csesztvén élt Madách Imre. Itt születtek meg a gyermekei. Madách ebben az időszakban tevékeny részese volt Nógrád politikai életének, beleértve az 1848-as szabadságharcot is. 1862 augusztusában Madách itt fogadta az Ember tragédiája című műve felfedezőjét, Arany Jánost. A csesztvei emlékmúzeum a mai Magyarország egyetlen Madách-emlékhelye A 2012-ben felújított, állandó kiállítást kiegészítik az interaktív, modern technikai eszközök. A mini színpadon az adott kort idéző ruhába beöltözve eljátszható a drámából 1-1 szín, beletekinthetünk a mű különböző filmes és színpadi feldolgozásaiba. A felújítás az alsósztregovai Madách kastéllyal együtt EU-s pályázati támogatással valósult meg. A múzeum korhű dokumentumokkal idézi föl Madách Imre életét és munkásságát. Személyes bútorai közt itt van a bölcsője is. A kiállításon láthatjuk Az ember tragédiája kiadásait, illusztrációit. Az állandó kiállítás végigkíséri a Madách-család történetét, felidézi a kort, átfogó képet nyújt Madách Imre életéről és művészetéről – középpontba állítva Az ember tragédiáját, annak világirodalmi és színpadi jelentőségét.

_______________

Kapcsolódó:

195 éve született Madách Imre

Szerelem kontra anyós – Anyja tette tönkre Madách Imre házasságát

 

 

További hasonló témájú videók