195 éve született Madách Imre

Madách Imre (1823–1864) drámai költeménye, Az ember tragédiája egy csapásra a nemzeti irodalom klasszikusai közé emelte szerzőjét.

Madách Imre viszonylagos jólétbe született 1823-ban, egy középnemesi család sarjaként. Szüleinek birtokán nevelkedett, és apja korai halála után is volt annyi jövedelme és vagyona a családnak, hogy jó ideig gond nélkül meg tudtak élni, és még a taníttatására is futotta. Olyannyira, hogy tinédzserként az anyanyelvén kívül már hat nyelven beszélt, zenélt és festészetet tanult. Joghallgató lett, és húszévesen már ügyvéd, majd királyi táblabíró volt Nógrád megyében…

A Madách kastély felújítása 2010–2013 • Forrás: Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma

_____________________________

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában 2017-ben „Kedves, Tisztelt barátom!” – Arany János és Madách Imre irodalmi barátsága címmel rendeztek kiállítást, amely az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából meghirdetett„Arany-év” kapcsán jött létre. Az emlékév során több rendezvényre is sor kerül Magyarországon, Romániában és Szlovákiában, főként azokon a helyeken, ahol a híres költő megfordult és tevékenykedett.

A „Kedves, Tisztelt barátom!” című kiállítás fő témája Arany János és Madách Imre levelezése, mely bemutatja e két jelentős magyar irodalmár barátságát, amely Madách fő műve, Az ember tragédiája kapcsán alakult ki, találkozásaikat Budapesten és Alsósztregován, a környéken tett közös barangolásaikat, valamint betekintést ad életükbe és a társadalmi korszakba. A kiállítás több szlovák és magyar intézet együttműködésével valósult meg.

_______________

Kapcsolódó cikk:
Szerelem kontra anyós – Anyja tette tönkre Madách Imre házasságát

További hasonló témájú videók