Déry Tibor (1894–1977)

125 éve született Déry Tibor. Hat évtizeden át folyamatosan formálódó életművével a modern – sőt a neoavantgárd, a posztmodern – magyar próza előkészítője, a szélesebb olvasóközönség körében is nagy hatású mestere. Bár minden műnemben és sokféle műfajban alkotott, az epika áll az életmű középpontjában, ezen belül is a regény. Műveit a klasszikus és a kortárs világirodalom alapos ismeretében, Marcel Proust, Franz Kafka, Thomas Mann eredményeinek alkotó felhasználásával írta, s élete végéig hajlott a formaújításra. Írói világképét a racionális gondolatiság hatja át. Törekszik az életproblémák pontos megfogalmazására, az ennek megfelelő helyzetábrázolásra, alakteremtésre, ugyanakkor a lehetséges megoldás keresésének igénye is megteremtődik szemléletében, s megőrződik mindvégig, bármennyire sokasodnak is a kétely jelei.

____________________

A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról Déry Tibor azonos című kisregényének 1973-as magyar musicalváltozata. A darab, hasonlóan az alapjául szolgáló regényhez, az altamonti rockfesztivál eseményeit és Meredith Hunter meggyilkolását meséli el azt Montanába helyezve, egy disszidált magyar házaspár szemszögéből, párhuzamot vonva a kábítószermámorban úszó tömeg és a nyilaskeresztesek között. 
Az ismert történet szerint, míg a Rolling Stones a Under My Thumb című számot játszotta, aközben Meredith Hunter nevű, 18 éves fekete fiú pisztolyt húzott elő, mire a rendfenntartók több késszúrással halálosan megsebesítették. A musicalben ekkor József meghallja Eszter sikolyát, akihez egy lány visz hírt férjéről, de ő visszautasítja a találkozást („Nem akarom látni”).

A kisregényt Pós Sándor alkalmazta színpadra, zenéjét Presser Gábor, dalszövegeit Adamis Anna szerezte. Ez volt a rockzenészként népszerű Presser Gábor első színházi munkája, a darab pedig az első sikeres magyar rockmusical révén utat nyitott a popzenének a magyar színházi és irodalmi életbe.

___________________

Az ötvenes években Luca (Törőcsik Mari), a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost, miközben el kell látnia anyósát és elhitetni vele, hogy fia filmet forgat Amerikában. Makk Károly filmjének központi témája a két asszony különös kapcsolata, ami azon alapul, hogy ugyanaz a férfi áll életük középpontjában. 

Videó: Filmalap – Filmarchívum

https://youtu.be/BfynWQE1r2I

 

 

 

 

 

További hasonló témájú videók