Filmfesztiválok, képzések filmeseknek

2019. szeptember 20-ig lehet filmekkel nevezni a 3. Blue Danube Filmfesztiválra. Továbbra is számítanak az új formák, társadalmi és egyéni problémák filmes kutatóira. A fesztivál 2019 novemberében két fővárosban: november 17-20-ig Bécsben, november 21-24-ig Budapesten rendezik. A nevezés részletei itt.Ismét megrendezik Veszprémben a Pannonfíling Mozgóképes Találkozót (2019. november 9.), avagy a rövid filmek hosszú napját. A fesztiválra 2019. szeptember 30-ig nevezhetnek rövidfilmekkel a hazai és határon túli alkotók. Legfeljebb 15 perces alkotásokkal lehet nevezni, műfaji megkötéstől függetlenül (de a szervezők nem zárkóznak el a hosszabb filmektől sem, ha bemutatásra érdemesnek találják). Nevezési díj nincs, a versenyprogramba bekerülés viszont a szakmai előzsűri döntésén múlik.

Tavaly egy magyar alkotás, a Cycle kapott fődíjat a Mobile Film Festivalon, amelyre idén is várják a mobillal vagy tablettel készült, max. 1 perces rövidfilmeket. Az idei téma a klímaváltozás, a nyertes filmek 20000 eurós díjazásban részesülhetnek. Az eredményeket 2019. november 14-én teszik nyilvánossá. A filmek beküldésének határideje 2019. október 16., részletek itt.

Magyar projekteket is várnak a legfontosabb európai rövidfilmes koprodukciós platformra, a Clermont-Ferrand-i Euro Connectionre. A 2020 februárjában, a Clermont-Ferrand-i rövidfilmfesztivállal egy időben zajló rövidfilmes koprodukciós vásáron európai producerek, forgalmazók és befektetők vesznek részt azzal a céllal, hogy partnereket találjanak projektjeikhez. A határidő 2019. október 20., bővebben itt írtak a részletekről.

Nyugati és keleti producereket hoz össze a When East Meets West 2020 koprodukciós fórum. Nemzetközi koprodukciós lehetőségekkel rendelkező, fejlesztési fázisban lévő projektekkel lehet jelentkezni, a fórum középpontjában Magyarország, Moldova, Románia, Ausztria, Németország és Svájc áll. A jelentkezési határidő 2019. október 31., bővebben itt.

Kis költségvetésű játék- vagy dokumentumfilmek alkotóit várja a Less Is More Workshop. A három országban (Franciaország, Litvánia, Lengyelország), 2020 március-október között megrendezésre kerülő workshopra október 31-ig lehet leadni a jelentkezéseket, illetve ösztöndíjat igényelni a részvételi költség fedezésére. További információk itt.

Aligha szorul bemutatásra a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál, amely évről-évre felvonultatja a magyarországi és a nagyvilág kisfilmes termésének legjavát. 2020 márciusában már nyolcadik alkalommal fog jelentkezni a filmmustra, a szervezők meghosszabbították a jelentkezési határidőt, 2019. november 30-ig várják a legújabb kisfilmeket a Friss Hús Filmfreeway oldalán.

Forrás: Film.hu

Fotó: Friss Hús Filmfreeway