Értéktár 2019 – A Kincskeresők konferenciájáról

A Településeink értékei 2. pályázat és a Hétköznapi hősök pályázat eredményhirdetésén 2019. szeptember 17-én, Nagymegyeren a Plauter kúriában Szanyi Mária a Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok c. konferenciáról osztott meg értékes információkat.

A bemutató után Varga Péter, a Felvidéki Értéktár Bizottság (FÉB) általános alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Fekete Irén, a SZMPSZ-nek az elnöke köszönte meg a pedagógusok munkáját és felhívta a figyelmet az iskolák szerepének fontosságára az értékmegőrzésben.
 
 

A SZMPSZ Galántai Regionális Pedagógiai Központ Tehetségpontja

és a MENTOR Felvidéki Tehetségsegítő Tanács

tizenkettedik alkalommal hirdeti meg a

Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciáját.

Cél: a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő pályamunka készítése tetszés szerint választható témakörben (kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet vagy további tetszés szerint választható témakörökben).

A helyi értékek bemutatása 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítés (pl. PowerPoint) és eredeti hang- és videofelvételek segítségével. (Az előadáshoz tárgyi emlékek bemutatása is kapcsolódhat.)

Célcsoport:

Az alapiskolák 5–9. évfolyama a nyolc- és négyosztályos gimnáziumok valamint a középiskolák diákjai (12–18. éves korosztály).

Feltételek: Jelentkezhetnek szlovákiai diákok, egyének vagy csapatok (maximum 2 fő!), bármely szabadon választott helytörténeti témával.

Nem feltétel a magyar iskola látogatása, de a pályamunkákat magyar nyelven kell elkészíteni és bemutatni!

A pályázó felkészítője lehet a tanára, szülője, nagyszülője, ismerőse vagy az adott témában jártas helytörténész, szakember.

A számítógépes feldolgozást (PowerPoint, Prezi) az előadó hozza magával, az írásbeli összefoglaló a jelentkezés szerves része. Mindkettőhöz fel kell tüntetni a szerző nevét és a forrásanyagot (a szakirodalom pontos bibliográfiája, saját gyűjtésnél az adatközlő/k neve, szül. éve, lakcíme, ha a téma megkívánja, vallása, mestersége).

A pályázat sikerét segíti elő, ha a pályázó tanácsért fordul a közeli múzeumhoz, levéltárhoz vagy a környezetében élő helytörténészekhez.

Jelentkezés: Jelentkezni az SZMPSZ honlapjáról (www.szmpsz.skvalamint a Kincskeresők – Tehetségpont RPK Ga Fb-oldalról letölthető, kitöltött jelentkezési lapon lehet, amelyhez csatolni kell a pályamunka 1–2 oldalas összefoglalását és a forrásanyagot.

A JELENTKEZÉSI LAP ITT ÉRHETŐ EL:

kincskeresok-jelentkezesi-lap

Az országos konferencián iskolánként legfeljebb 2 csapat vehet részt. Ha a jelentkezések száma meghaladja a rendelkezésre álló időkeretet, a szervezők fenntartják a jogot, hogy a több csoportot indító iskolákból meghívásos alapon válasszák ki az országos konferencia résztvevőit.

Jelentkezési határidő: 2016. október 25.

Országos konferencia tervezett időpontja és helyszíne:

2016. november 9–10.

Dunaszerdahely, Építészeti Szakközépiskola, Szabó Gyula u. 1.

Részvételi díj: 2 €/fő.

A jelentkezési lapot (pontosan kitöltve) a munka 1–2 oldalas összefoglalójával együtt elektronikus levélben kell eljuttatni a következő címre:

e-mail: kincskeresok10@gmail.com

A jelentkezési lap hiányos kitöltése és az összefoglaló hiánya kizáró ok lehet a konferencián való részvételről.

További hasonló témájú videók