125 éve született Aldous Huxley

ALDOUS HUXLEY (1894–1963) angol író kezdetben újságíró, illetve kritikus volt, majd 1921-ben megjelent a Nyár a kastélyban című regénye, amelynek jövedelméből anyagi függetlenséget szerzett. A fenyegető fasizmus elől 1937-ben az Egyesült Államokba költözött.

A kritikusok szerint legjobb társadalmi regénye A vak Sámson, messze legolvasottabb könyve azonban a Szép új világ című utópikus regénye. Ezenkívül egyébként még két másik utópisztikus regényt is írt; A majom és a lényeg, valamint A sziget című művei szintén a világirodalom becses kincsei. Értékes alkotása A végzet bábjátéka című regénye, amelynek főszereplőjét íróbarátjáról, D.H. Lawrence-ről mintázta.

Huxley maga buddhista volt, s műveinek jó részében tetten is érthető filozófiai gondolkodása, a keleti miszticizmus, az egzisztencializmus és a pozitivizmus hatása. Minden jelentősebb könyve olvasható magyarul is, sőt, legjobb színpadi műveit is bemutatták. 

Huxley szerint a túlnépesedés, a propaganda, a társadalmi egyenlőtlenségek, a drogok és az addiktív technológiák nemcsak a demokráciát, hanem a civilizációt is fel fogják emészteni. Legalábbis erről beszél egy 1958-as interjúban.

______________

Kapcsolódó:

Aldous Huxley vallomása

 

 

 

További hasonló témájú videók