Nacionalizmus vagy globalizáció – az új politikai vízválasztó

Chris Anderson beszélgetése Yuval Noah Harari izraeli történésszel, íróval, társadalomkritikussal a TED Dialogues estjén. Ez a jelenlegi politikai „felfordulás” és megosztottság megértése céljából szervezett rendezvénysorozat első beszélgetése.

A XX. századi jobb–bal felosztáson alapuló politikai modell manapság jórészt nem helytálló, és ma a valódi vízválasztó a globális és a nemzeti, a globális és a helyi között húzódik. Az egész világon ismét azt látjuk, hogy itt van a fő küzdelem. Valószínűleg teljesen új politikai modellre és teljesen új politikai szemléletre van szükségünk. Lényegében azt mondhatjuk, hogy globális ökológiával, globális gazdasággal van dolgunk, de nemzeti politikák léteznek, és együtt a kettő nem működik. A politikai rendszer emiatt nem hatékony, mert nincs szabályozó hatása az életünket alakító erőkre. Az egyensúlyhiányra lényegében két megoldásunk van: vagy visszacsináljuk a globális gazdaságot nemzetivé, vagy globalizáljuk a politikai rendszert.

Kapcsolódó:

„Néhány nacionalista abban bízik, hogy a világ sok zárt, de barátságos erődítményből áll. Minden nemzeti erődítmény megőrzi majd a saját érdekeit és identitását, de az erődök ennek ellenére képesek lesznek békésen kereskedni és együttműködni. Nem lesz bevándorlás, multikulturalizmus, globális elit – ahogy globális háború sem. A probléma ezzel az elképzeléssel az, hogy a védett erődök ritkán barátságosak. A múltban minden próbálkozás, amely felosztotta volna a világot jól elválasztott nemzetekre, háborúba és népirtásba torkollt.

Például a többnemzetiségű Habsburg-birodalom összeomlása után Közép-Kelet-Európa népei – magyarok, lengyelek, románok, szerbek, horvátok, satöbbi – lehetetlennek találták, hogy megállapodjanak abban, hol fussanak a nemzetek közötti határok. Hol legyen például Magyarország és Románia között a határvonal, és mi legyen a nemzeti kisebbségekkel. Bizonyos közös értékek és globális szervezetek nélkül rivális nemzetek nem tudnak megegyezni a közös szabályokról.

Más nacionalisták pont ezért választják az ennél is szélsőségesebb álláspontot, és azt mondják, nincs is szükség globális szabályokra. A saját nemzetüknek csak a saját érdekeivel kell foglalkoznia, és nem szabad, hogy bármilyen kötelezettsége legyen a világ többi része felé. Az erődnek fel kell húznia a függőhidat és kiküldeni az őrőket a falakra, a világ maradéka pedig mehet a pokolba. Ez a nihilista álláspont nonszensz. Egyetlen modern gazdaság sem tud túlélni a globális kereskedelmi hálózat nélkül.”

Lásd még: Harari: Az sem természetes, hogy egy magyar törődjön tízmillió másik magyarral