Szigeti László 70

Szigeti László író, publicista, szerkesztő, könyv- és lapkiadó 70 éves. Erőt, egészséget kívánunk neki!

Elbeszéléseivel, irodalom- és színikritikáival, interjúival az 1970-es években jelentkezett. 1973-tól a Csallóköz, 1975–1980-ban az Új Szó munkatársa, 1981–1982-ben a kassai Thália Színpad dramaturgja és művészeti vezetője, 1983–1989-ben a szerkesztője.

Megkülönböztetett figyelemmel kísérte a csehszlovákiai képzőművészeti életet, elsőként jegyezte a fiatal magyar képzőművész generáció fellépését az 1980-as évek második felében. Mélyinterjúkat készített a hajdani Csehszlovákia számottevő magyar nemzetiségű képzőművészeivel. Jakoby Gyula munkásságával több írásában is foglalkozott.

1989–1990-ben aktív politikai szerepet vállalt. 1992-ben megalapította a Kalligram Könyvkiadót, melynek igazgatójaként jelentős szerepet vállalt a közép-európai nemzetek közötti szellemi, kulturális és irodalmi kapcsolatok elmélyítésében.

Főbb díjai, kitüntetései: Szabad Sajtó Díj (1999); A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2001); A Tomáš Garrigue Masaryk Érdemrend I. fokozata (2003); A Lengyel Köztársaság Lovagi Keresztje (2006); Ľudovít Štúr Érdemrend I. fokozata (2018). 

Archívumunkból idézünk fel néhány felvételt – mivel Laci nem akart mesélni kameránk előtt. Régi megszólalásait, írásait, véleményét érdemes újra elővenni és átgondolni. 

2011. november 2–3-án tartották Pozsonyban a Magyar Köztársaság Kulturális Intézetében a hazai magyar kiadók tavalyi és idei terméséből összeállított kiállítást és bemutatót. A Bibliotékai Napok „nulladik” évfolyama sikeresen zárult, egyben fórumot is jelentett a gondok megfogalmazására. A Kalligram kiadót Szigeti László igazgató mutatta be. Két friss kiadványukat pedig Katona Csaba történész a szerzők, Ablonczy Balázs és Demmel József közreműködésével. 

Sok víz lefolyt azóta a Dunán,hogy ezt a beszélgetést rögzítettük: szlovák–magyar kapcsolatokról, Európa égető gondjairól beszélgetett Daniel Hevier költő, publicista és Szigeti László kiadóigazgató a KC Dunaj˜ klubban 2011. április 9-én. Összefoglaló.

Társadalomtudományi köteteket mutatott be a Kalligram kiadó 2014. április 9-én a Pozsonyi Magyar Intézetben. 

2015-ben volt negyvenéves a szlovákiai magyar gyermekek báb- és színjátszó fesztiválja, a Duna Menti Tavasz. Ez idő alatt generációk sokasága járta be Bodrogköztől Csallóközig Dunaszerdahely városát. Az emlékek és dokumentumok ezernél több csoportról és több tízezer gyermekről adnak jelentést. A „Dunamenti emlékek” című sorozat hatodik részében Szigeti László beszélt a kezdetekről.

Videó: A Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet adattára.

____________

Kapcsolódó:

Pályi András: Szigeti László 70

Csehy Zoltán: Szigeti70: Kedvenc tanárom, Szigeti László

Miklósi Péter: Visszaeső térségben élünk (2018)

Szigeti Lászlót is kitüntette Andrej Kiska (2018)

Lacza Tihamér: Szép dolog az, amit művel? (2010)

Szigeti László a Könyvkuckóban (fotónk innen; 2012)

További hasonló témájú videók