Sir Nicholas George Winton emlékére

110 éve Londonban született Sir Nicholas George Winton, aki 669 gyermeket mentett meg. A II. világháború alatt a náci megszállás alatt álló Csehszlovákiából mentette ki a gyerekeket Angliába.

Nicholas George Winton brit tőzsdeügynök közvetlenül a II. világháború kitörése előtt 669, többségükben zsidó gyermeket mentett ki a náci ellenőrzés alatt álló Prágából az Egyesült Királyságba.

Összesen nyolc vonatnyi gyereket utaztatott Nagy-Britanniába Prágából, illetve más közlekedési eszközökkel Bécsből. A gyerekeket aztán brit családoknál helyezte el, akik hajlandóak voltak befogadni őket.  Winton még a háború kezdete előtt, 1939-ben összesen 669 gyereket mentett ki Prágából, bár az utolsó vonat a háború kitörése miatt végül elveszett.

Nicholas Winton közel 50 évig titokban tartotta a gyerekek megmentését, mígnem felesége, Grete 1988-ban a padlásukon megtalált egy füzetet, amely tartalmazta a megmentett gyerekek adatait és azt is, hogy kik fogadták be őket. A lista alapján 80 gyereket azonosítottak Nagy-Britanniában, akik a BBC egyik tévéműsorában mondtak váratlanul köszönetet a mit sem sejtő, közönségnek meghívott Wintonnak.

A 669 gyerekből 370 azóta sem tudta meg a teljes történetet. Winton 2014-ben megkapta a Cseh Köztársaság legmagasabb kitüntetését, a Fehér Oroszlán Rendet is. II. Erzsébet lovaggá ütötte, és Nobel békedíjra is jelölték.

Nicholas Wintont a családja közlése szerint 106 évesen álmában érte a halál.

 

További hasonló témájú videók