Leonardo da Vinci 500

500 éve halt meg Leonardo di ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) itáliai polihisztor. Leonardo festő, tudós, matematikus, hadmérnök, feltaláló, anatómus, szobrász, építész, zeneszerző, költő és író volt egy személyben.

A Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a da Vinci ’Vinciből való’-t jelent.

Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint ő lehetett minden idők legműveltebb embere.

____________________

A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat új bemutatója (címvideónk!) az egyetemes művészettörténet egyik legismertebb és legjelentősebb alakja, Leonardo da Vinci előtt tiszteleg, halálának ötszázadik évfordulója alkalmából.

Leonardo az itáliai reneszánsz polihisztor mestere: festőművész, szobrász, építész, természettudós, humanista, és feltaláló volt egy személyben – ám mindenekelőtt a világ titkai után kutató, fáradhatatlan felfedező. Tudományos feljegyzései és találmányainak leírásai több ezer oldalt tesznek ki, amelyeket összefoglaló néven Da Vinci-kódexeknek neveznek. Az évforduló alkalmából moziba kerülő film ezek megfejtését kísérli meg, egy egészen új nézőpontból vizsgálva és értelmezve ezt a monumentális művet.

A film több évtizednyi kutatómunka eredményei és mesterséges intelligencia alapú technológiák felhasználásával a Da Vinci-kódexek merőben új perspektíváit tárja fel, bemutatva azok elméleti és gyakorlati felhasználási lehetőségeit.

A megszólaló szakértők és mérnökök Leonardo tanulmányait új megvilágításba helyezik, így a modern kor vívmányain keresztül ismerheted meg a mester géniuszát. A másfél óra alatt rádöbbentenek arra, hogy az ipar, a mérnöki- és orvostudományok, a kommunikáció, az anatómia és a 21. századi modern művészet gyökerei mind Leonardo munkásságáig nyúlnak vissza.

____________________

2019. március 16-tól szeptember elejéig Budapesten látható az 500 éve elhunyt Leonardo da Vinci művészetét és zseniális találmányait interaktív módon bemutató nemzetközi élménykiállítás:

✅ közel 60 műszaki találmányának makettje
✅ a találmányok nagy részét megérinthetik és ki is próbálhatják
✅ működésüket pedig számítógépes szimulációk segítségével is megismerhetik
✅ megtekinthetik da Vinci 23 leghíresebb festményének életnagyságú reprodukcióját is, köztük olyan legendás műalkotásokét, mint a Mona Lisa vagy Az utolsó vacsora
✅ VR szemüvegek segítségével pedig bizonyos festményekbe be is léphetnek majd.

A kiállítás az elmúlt nagyjából 1️⃣5️⃣ év alatt bejárta a Földet🌎, közel 30 helyszínen 2️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣.0️⃣0️⃣0️⃣ látogatót bűvöltek el a találmányok és reprodukciók.
A mintegy 1000 m2-en elterülő tárlatunk kiváló kirándulási program jó☀️ és rossz🌧️ időjárás esetén egyaránt.

____________________

Leonardo da Vinci – A lángelme Milánóban című, dokumentumfilmes elemeket és történelmi karaktereket életre keltő, játékfilmes részeket vegyítő alkotást a 2015-ös Milánói Expo keretében megrendezett nagyszabású Leonardo-kiállítás ihlette, amely hat év előkészítő munka után, 12 szekcióban mutatta be a nagyközönségnek a világ számos tájáról Milánóba szállított lenyűgöző festményeket és rajzokat, köztük a Louvre-ból kölcsönzött La Belle Ferronie-t.

____________________

Kapcsolódó:

Leonardo da Vinci titkokkal teli világa

Kiderült, ki volt Leonardo da Vinci édesanyja

További hasonló témájú videók