200 éves a Prado

Fennállása 200. évfordulója alkalmából a madridi Prado múzeum kapja az Asztúria hercege-díjat kommunikáció és humántudományok kategóriában.

„A Prado teljesíti misszióját, a Spanyolország történelméhez szorosan kötődő gyűjtemények és műalkotások megőrzésével, kiállításával és gyarapításával. A múzeum Spanyolország legfontosabb kulturális intézménye és a világ egyik legjelentősebb képtára” – közölte a zsűri május elején Oviedóban.

Kiemelték: kiállítótereiben az elmúlt évszázadokban olyan jelentős festőket inspiráltak, mint Pablo Picasso, Claude Monet vagy Auguste Renoir. A díjra a Pradón kívül 14 ország további 30 intézménye volt jelölt.

Több mint 86 ezer festményével, rajzával, nyomatával és mintegy 700 szobrával az 1819. november 19-én felavatott Prado a világ egyik legnagyobb és legjelentősebb művészeti múzeuma. A „kulturális templomot”, mely a Thyssen-Bornemisza és a Reina Sofia múzeumokkal együtt a Triangulo de Orót, az arany művészeti háromszöget alkotja Madrid szívében, évente hárommillióan látogatják.

https://youtu.be/TmFPV8qlZfg

A jubileumi évhez kapcsolódóan több mint 30 spanyol városban rendeznek kiállításokat, konferenciákat, színházi, mozi- és táncelőadásokat és egyéb programokat. Többek között 17 időszaki kiállítást mutatnak be, melyeken Goya, Velazquez vagy Rembrandt művei láthatók.

Az elismerést, a spanyol trónörökösről elnevezett „spanyol Nobel-díjat” minden évben nyolc kategóriában ítélik oda. A művészetek kategória idei nyertese Peter Brook brit színházi, opera- és filmrendező.

A többi kategória nyertesét a következő hetekben és hónapokban hozzák nyilvánosságra. A díjazottak mindegyike 50 ezer eurós elismerést és Joan Miró egyik szobrának másolatát kapja. A kitüntetéseket október végén VI. Fülöp spanyol király adja át Oviedóban.

_____________________

Kapcsolódó:

Kétszáz éves fennállását ünnepli a világhírű madridi Prado Múzeum

A madridi Prado appjában hatalmas felbontású festményeket böngészhetsz

Hogyan vált a világ egyik legnagyobb múzeumává a madridi Prado?